Janne Vogel
Janne Vogel Ouderschap 22 mei 2018
Leestijd: 3 minuten

Waarom je trots op jezelf mag zijn als je aan ‘lui ouderschap’ doet

Misschien voel je je niet altijd een ‘perfecte moeder’. Je parkeert je kinderen af en toe (lees: heel regelmatig) achter de tv of de iPad, geeft ze jouw telefoon om een spelletje te spelen terwijl jij nog even doorslaapt, en serveert net iets te vaak kipnuggets voor het diner. Met een paar worteltjes on the side, dat wel.

Laten we voorop stellen dat zoiets als ‘lui ouderschap‘ niet bestaat, want we we allemaal dat je als ouder nooit écht een lui momentje hebt. Toch mag je het jezelf best zo makkelijk mogelijk maken. Want, waarom niet?

Lui ouderschap

Je maakt je als ouder vaak al druk genoeg om de grote dingen in het leven, dus het is de hoogste tijd om alle kleine zorgen te laten varen. Je houdt ervan om moeder te zijn, maar een laid-back ouderschapsstijl maakt het nog veel en veel leuker. Beloofd.

Met de volgende tips kom je een heel eind.

10x kleine momenten waar je als ouder heel blij van kan worden

1. Maak je niet druk tot er iets is om je druk over te maken

(Oftewel, probeer niet te stressen als het niet echt nodig is)

Kinderen brengen een hoop stress met zich mee. De extreem hoge koorts van je kleuter, je peuter die dat ene scheldwoord maar blijft herhalen, of de doorkomende tandjes van je baby zijn over het algemeen dingen om je zorgen over te maken. In ieder geval een beetje, eventjes.

Ondertussen zijn er ook een hoop niet-urgente dingen waar je je zorgen over kúnt maken. Of je alles biologisch moet gaan kopen of wat andere mensen denken over je skills als moeder, bijvoorbeeld.

Probeer de onnodige zorgen volledig uit je leven te verbannen en laat je kinderen langzaam maar zeker los. Je kunt ze vaak best even alleen laten spelen, zolang je ze maar in het vizier houdt. Wanneer ze je nodig hebben ben je er uiteraard meteen, maar zolang dat niet het geval is chill jij op de achtergrond.

10 signalen dat je te streng bent voor je kind

2. Leer je kinderen dingen voor zichzelf te doen

(Oftewel, help ze onafhankelijke individuen te worden)

Als je dit ‘Montessori’ noemt, klinkt het gelijk stukken beter, vinden we. Leer je kind (een beetje) zelfvoorzienend te leven. Natuurlijk laat je ‘m niet aan zijn lot over, maar wat hij zelf kán, kun je ‘m prima zelf laten doen.

Help hem de kopjes terug in de kast te zetten, zijn eigen bord in de vaatwasser te zetten, zijn eigen kleren uit te kiezen, zelf zijn tanden te poetsen of laat hem zichzelf eens wassen.

Je blijft er nog steeds bij, maar hebt ondertussen de tijd om even op adem te komen of dat ene mailtje te beantwoorden. Aanrader.

7x wat niemand vraagt aan werkende vaders (en wel aan werkende moeders)

3. Bemoedig je kinderen om met elkaar te spelen

(Oftewel, help ze hun sociale vaardigheden op te bouwen)

Als je meer kinderen hebt, is het heerlijk om ze elkaar te laten ‘entertainen‘. Heb je er maar eentje? Dan zijn vriendjes, neefjes en nichtjes, buurjongetjes en -meisjes en klasgenootjes meer dan prima.

Een speelafspraakje inplannen geeft je net even die pauze die je nodig hebt. Je kunt natuurlijk niet helemaal verdwijnen wanneer je kind aan het spelen is met iemand anders, maar het geeft je de tijd om rustig te koken of de was op te vouwen.

Van ‘gezellig’ samen spelen en entertainment is jammer genoeg lang niet altijd sprake; er wordt af en toe ook flink wat af geruzied, gediscussieerd en geschreeuwd. Toch zijn de vijftien minuten lachen, dansen en zingen het meer dan waard.

10 goede alternatieven voor schermtijd om je kinderen bezig te houden

4. Koop spullen die het leven makkelijker maken

(Oftewel, geef je geld efficiënt en wijs uit)

Waarom schoenen met veters kopen, als iemand op de wereld klittenband heeft uitgevonden? Die veters komen wel als ze wat ouder zijn en hun veterstrikdiploma in de pocket hebben.

Waarom constant de kids optillen als een laag krukje in de badkamer maakt dat iedereen zelfstandig zijn handen kan wassen? Zo kunnen we nog wel even doorgaan…

‘Lui ouderschap’ – oftewel efficiënt en creatief ouderschap – is dé manier om het leuk te hebben en houden. En oja, zéker iets om trots op te zijn.

Dit is de ondergoedregel en waarom je deze aan je kind moet leren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mother.ly

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Waarom je trots op jezelf mag zijn als je aan ‘lui ouderschap’ doet
Sluiten