Lupus erythematodes (LE): alles wat je moet weten over de auto-immuunziekte
Lupus erythematodes (LE) is een auto-immuunziekte die vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. Bij een auto-immuunziekte maakt het lichaam ontstekingseiwitten aan, die schade aan weefsels en organen kunnen veroorzaken. Je kunt hierbij last krijgen van moeheid, koorts, pijn, stijfheid in je gewrichten, pijn op je borst, licht geheugenverlies en/of huiduitslag.
Het vervelende aan lupus is dat het in vlagen of buien opkomt. Op het ene moment wordt het plots erger, terwijl het later weer heel erg afzwakt. Hier lees je alles over deze auto-immuunziekte:
Oorzaak lupus
De oorzaak van lupus erythematodes is onbekend. Bij lupus denkt je lichaam dat lichaamseigen (goede) cellen kwade bedoelingen hebben en je afweersysteem (immuunsysteem) wil dat tegengaan. Daardoor komen bepaalde stoffen vrij waardoor ontstekingen kunnen ontstaan. Die ontstekingen ontstaan meestal in de huid en de gewrichten, maar je kunt ook ontsteking krijgen in organen zoals nieren, het zenuwstelsel, het hart, de longen en de bloedvaten. Typerend voor LE is een vlindervormige, rode huidafwijking in het gezicht.
Symptomen en gevolgen
Er zijn twee vormen van lupus: Cutane lupus erythematodes (CLE, cutanea LE of huid-LE) en systemische lupus erythematodes (SLE of systemische LE). Bij CLE treden huidafwijkingen op de voorgrond, bij SLE zijn de verschijnselen meer algemeen. Zo kunnen er ontstekingen ontstaan in verschillende organen. Bij deze vorm zijn er ook vaak algemenere verschijnselen, denk aan moeheid, gebrek aan energie, gewichtsverlies en koorts.
Naast huidklachten (van een huidafwijking op de wangen en rug en jeuk tot haaruitval, zonneallergie en aften), gewrichtsklachten (pijn en ontstekingen) en ontstekingen van organen (zoals je hart, longen, nieren of zenuwen) hebben mensen met systemische lupus ook meer kans op het krijgen van trombose.
Diagnose lupus
Het beloop van deze aandoening is onvoorspelbaar. Er zijn aanwijzingen dat enkele omgevingsfactoren – zoals bijvoorbeeld zonlicht en infecties – van negatieve invloed kunnen zijn op de ziekte. Daarnaast komt LE vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en de eerste verschijnselen openbaren zich meestal tussen de leeftijd van 20 en 40 jaar.
De arts kan de diagnose stellen op basis van de klachten die je aangeeft. Daarnaast kan er lichamelijk onderzoek en/of gericht aanvullen onderzoek (zoals bloed- of urineonderzoek) worden gedaan. Toch blijft het lastig om de diagnose lupus te stellen, omdat er zoveel symptomen zijn.
Behandeling
Afhankelijk van je klachten, kun je medicijnen krijgen. Veelgebruikte medicijnen bij huidlupus zijn bijvoorbeeld corticosteroïden zalf, hydroxychloroquine of afweeronderdrukkende medicijnen zoals prednison. Voor systemische lupus worden medicijnen als hydroxychloroquine, biologische medicijnen of afweeronderdrukkende medicijnen zoals prednison gebruikt.
Verder is de reumatoloog meestal de arts die je begeleidt en behandeling biedt. Afhankelijk van je klachten kan worden gekeken of het nodig is om andere specialisten in te schakelen, zoals een dermatoloog of neuroloog. Verder bestaan er ook veel soorten alternatieve behandelingen, overleg wel altijd eerst met je arts voor je over wil gaan op een alternatieve behandeling (het kan je bijvoorbeeld bijwerkingen geven of een wisselwerking hebben op de medicijnen die je al gebruikt).
Meer over gezondheid:
- Weten dat je blind en doof wordt: alles wat je moet weten over het syndroom van Usher
- De Vlinderziekte: alles wat je moet weten over Epidermolysis Bullosa
- Wat is taaislijmziekte precies? Dit is alles wat je erover moet weten
- Vergroeiing van de schedelnaden: alles wat je moet weten Craniosynostose
- Wat is het syndroom van Alice in Wonderland? Dit moet je weten