Zijn lustopwekkende ingrediënten een fabel of feit?
Als we denken aan oesters denken we aan seks. Voor veel tortelduifjes staat deze delicatesse gelijk aan een hitsige avond. Vooral als deze prikkelende weekdieren geserveerd worden met champagne. Maar in hoeverre hebben deze etenswaren daadwerkelijk effect op je libido?
De oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen geloofden erin dat de juiste maaltijd kon leiden tot goede seks. Alle ingrediënten die prikkelen op je tong of etenswaren die veel weg hebben van een geslachtsdeel zorgen ervoor dat je opgewonden raakt. Maar hadden de historische tijdperken het wel bij ‘t goede eind?
Afrodisiaca
Sommige zogeheten afrodisiaca – lustopwekkende voedingsproducten – bevatten inderdaad stimulerende stofjes. Zo bevatten asperges een bepaald stofje die de urinewegen kunnen prikkelen. Zink is goed voor de werking van de penis, en laten oesters hier nu vol van zitten. In bananen zit het Bromelia Enzym; deze zou het mannelijke libido verhogen. Vijgen bevatten onwijs veel aminozuren die geassocieerd worden met ons libido en ons seksuele uithoudingsvermogen. Ook avocado’s, chocolade, selderij, honing, truffels, knoflook en andere afrodisiaca staan bekend om hun libido verhogende werking. Is dit een sprintje naar de (super)markt waard?
Deskundigen aan ‘t woord
Volgens voedingshoogleraar Martijn Katan is het fenomeen ‘lustopwekkende producten’ een typisch gevalletje ‘je bent wat je eet’. Asperges en bananen laten niet veel aan de verbeelding over. Deze groentes lijken op een penis, in stijve toestand welteverstaan. Schaaldieren (oesters) en bepaalde fruitsoorten (vijgen) hebben juist weer meer iets weg van een vagina. Wat Katan hiermee probeert te vertellen is dat je je gedraagt naar wat je eet. In de alternatieve geneeskunst noem ment dit signatuurleer. Zo zijn sommige niervormige bladeren goed voor de nieren, zorgt leverkruid voor een optimale werking van de nieren en zijn walnoten de juiste voeding voor je hersenen. Het gaat puur om associaties die je hersenen maken!
Ook Renger Witkamp, hoogleraar voeding en farmacologie, is ervan overtuigd dat lustopwekkende ingrediënten uit pure symboliek bestaat. Volgens hem zijn er geen betrouwbare studies die tonen dat bepaalde voeding daadwerkelijk effect kan hebben op je libido. Witkamp meent dat de enige uitzondering alcohol is, omdat een glaasje of 2 ervoor zorgt dat al je al je remmen losgooit. Wees echter niet te gulzig, té diep in ‘t glaasje kijken staat verre van gelijk aan goede bedprestaties!
Conclusie
Ja, er zitten lustopwekkende stofjes in bepaalde voeding. Maar we spreken hierbij van minimale hoeveelheden. In ieder geval té weinig om geil van te raken. Wetenschappelijke studies tonen dan ook aan dat de hormonale effecten in het bloed na inname van bepaalde ‘lustopwekkende essentials‘ zero zijn.
Hoewel lustopwekkende voedingssupplementen razend populair zijn, is Viagra in natuurlijke vorm – voor mannen en vrouwen – een fabel. In Nederland zullen mannen met erectieproblemen dan ook nooit het advies krijgen om naar asperges te grijpen. En vrouwen die niet (snel) opgewonden raken zullen nooit naar de supermarkt verwezen worden.
Een optimale gezondheid heeft natuurlijk wel een positief effect tussen de lakens. De juiste voeding draagt hier voor een groot deel aan bij. Een hoge bloedsuiker, cholesterolniveau of bloeddruk kunnen uiteindelijk wel leiden tot vernauwingen in de slagaders van de penis. Ook kan teveel suikerinname een vaginale schimmelinfectie veroorzaken. Tot slot zorgt een gezond eetpatroon natuurlijk voor een flinke dosis energie en een fit lichaam. Dus in feite heeft de juiste voeding wel degelijk invloed op jouw slaapkameravontuurtjes!