Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Persoonlijk 25 jan 2022
Leestijd: 4 minuten

Lynne (33): ‘Ik werd ontslagen vanwege een wc-rol’

Het lijkt één grote grap. Toch kan Lynne (33) er niet om lachen. Zes jaar lang heeft ze haar ziel en zaligheid gegeven aan een bedrijf dat haar op staande voet ontsloeg. De reden? Een wc-rol.

Ja, je leest het goed. Omwille van een wc-rol kon Lynne haar spullen pakken en vertrekken.

Obsessed door vliegtuigen

“Ik werkte destijds als stewardess voor een bekend bedrijf in het Midden-Oosten. Ik zal de naam van het bedrijf niet noemen, maar er is een grote kans dat jij er weleens mee gevlogen hebt. Ik was altijd obsessed door vliegtuigen, dus toen ik op mijn 22ste werd aangenomen, sprong ik een gat in de lucht.

Ik merkte al snel dat de bedrijfscultuur anders was dan ik van Nederland gewend was. Er heerste een ‘angstcultuur’. Er waren strenge regels, en als je je er niet aan hield kreeg je een waarschuwing. Bij drie waarschuwingen kon je je spullen pakken. Aangezien er geen vakbond is, heb je geen voet om op te staan.

Toch was het werk leuk genoeg om te blijven. Ik werd verslaafd aan de levensstijl, het altijd onderweg zijn, en laten we eerlijk zijn… de gratis tickets waren een grote plus. Op het begin stoorde ik me niet zo erg aan die strenge regels. Ik deed mijn werk, zorgde dat ik niet in de problemen kwam, en had de tijd van m’n leven.

Walking zombie

Als ik terugkijk begon alles eind 2017 te veranderen. Door de economische crisis werden geen mensen meer aangenomen en lag er een enorme werkdruk bij de crew. Voorheen vlogen we zo’n 80 tot 90 vlieguren per maand, maar dat veranderde naar een gemiddelde van 110 vlieguren. Ik was een walking zombie. Mijn leven bestond uit werken, slapen, werken, slapen, werken, slapen. Zonlicht zag ik niet en ik had amper vrije tijd.

Tijdens één van die lange vluchten liepen we vertraging op. Veel later dan gepland kwamen we eindelijk terug bij onze home-base. Tegen de tijd dat alle passagiers het vliegtuig hadden verlaten was het diep in de nacht. Toen we op onze crew bus aan het wachten waren, moest ik nodig naar de wc. Terwijl ik op de wc zat herinnerde ik me opeens dat mijn wc-papier thuis op was. Dat was namelijk al een paar dagen het geval, en ik had steeds geen zin en tijd om naar de supermarkt te gaan. Ik dacht er niet over na, nam een nieuwe wc-rol uit het laatje en stopte hem met plastic en al in mijn handtas.

Even later zette de bus ons af bij het crew center, waar we onze koffers oppikten. Toen we door de security gingen zag ik een groepje mensen die daar normaal niet stonden. Ze droegen een officieel uniform en ze hielden iedereen aan. Iedereen moest zijn of haar koffer openmaken. De meeste crew kon daarna doorlopen, maar een aantal collega’s werden apart gehouden. Ook ik moest apart gaan staan. We hadden geen idee wat er aan de hand was, en waren eerlijk gezegd ook veel te moe om ons erover druk te maken.

Ik dacht dat ze een foutje hadden gemaakt

We werden naar een aparte kamer meegenomen. En daar werd iets gezegd wat ik nooit meer zou vergeten. ‘You’ve been caught with company properties off board’. Ik dacht dat ze een foutje hadden gemaakt. We waren te verbaasd om iets uit te brengen. Eén voor één moesten we onze koffers opnieuw openen en de inhoud laten zien. De jongen naast me had per ongeluk een pen met het logo van het bedrijf in zijn jaszak zitten. Een ander meisje had een speeltje voor kinderen meegenomen. En ik? Ik had een wc-rol in mijn handtas. Een wc-rol! Nog voordat ik thuiskwam, was mijn rooster veranderd en waren de vluchten verwijderd ‘due to further investigation’.

Achteraf hoorde ik dat die week wel honderden mensen zijn ontslagen om dezelfde redenen. Je kunt het niet geloven, maar ik was niet de enige die een wc-rol had meegenomen! Ik denk persoonlijk dat het bedrijf een statement wilde maken. Zo van: dit gebeurt er dus als je je niet aan de regels houdt. Eén ding is zeker: ik heb vanaf dat moment al-tijd wc-papier in huis!”

Marlies: ‘Ik kwam erachter dat mijn collega veel meer verdiende dan ik’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme