Maaike Helmer
Maaike Helmer Lifestyle 10 oktober 2015

Maaike ruimde haar huis op en leerde dit

Het was echt tijd dat ik mijn huis even flink onder handen nam, ik had te veel spullen te lang bewaard. Ik ben absoluut geen hoarder, maar gooi wel moeilijk dingen weg (zoals zoveel mensen). Dus ging de bezem erdoorheen en wat leer je dan?

[STAP stap=”1″]

Je hebt zo weinig nodig, joh

Ik had bijvoorbeeld drie verschillende vazen. Natuurlijk gebruik ik er in de praktijk één. De andere twee heb ik aan vriendinnen gegeven, die er heel blij mee waren.

[STAP stap=”2″]

Het is fijn om anderen te helpen

Eén van de redenen dat ik graag wilde opruimen, is dat ik hoopte mensen die mijn kleren harder nodig hadden dan ikzelf, te kunnen helpen. Waarom niet delen? Daarom heb ik op aanraden van Stichting Vluchtelingenwerk veel spullen (ook dekens) in kledingcontainers van ReShare gedaan (hier vind je de locatie het dichtst bij jou in de buurt).

[STAP stap=”3″]

Minder is meer

Nu mijn huis leger is, merk ik dat ik blijer ben met de dingen die er nog wél zijn. Dat ene schilderij hangt er heel bewust, die jas heb ik bewust niet weggedaan. Dit is wat ik voor mijn huis van genoeg waarde vind om te houden.

[STAP stap=”4″]

Rust in je hoofd

Ja, ik kan het beamen, toen ik flink de bezem door mijn huis en kledingkast had gehaald, voelde het opeens ‘licht’. Ik had weer wat meer overzicht. Niet dat het daarvoor echt een bende was, maar nu is het zelfs makkelijk te overzien.

[STAP stap=”5″]

‘Misschien ooit nog’ bestaat niet

Tijdens het opruimen betrapte ik mezelf op de volgende gedachte: ‘Ja, maar als ik dit boek nou misschien ooit nog eens ga lezen’ of ‘Wie weet vind ik dit ding als ik maar lang genoeg wacht wél mooi?’ Nah. Onzin.

[STAP stap=”6″]

Afscheid is een nieuw begin

Of eigenlijk: het is goed zo. Ik heb geen zin om nieuwe dingen aan te schaffen. Pas als ze nodig zijn. Of ik echt het gevoel heb dat ze iets toevoegen. Pas dán koop ik iets. Eventueel. Weloverwogen en bewust.

Wanneer heb jij je huis voor het laatst écht opgeruimd? Praat mee op Facebook!

Even een handige checklist met 65 dingen die vandaag nog weg kunnen… >

Reageer op artikel:
Maaike ruimde haar huis op en leerde dit
Sluiten