Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Lifestyle maart 15, 2015

Maak een creatieve plek in huis. Zo doe je dat!

Droom jij ook van je eigen creatieve plek in huis? Eentje waar je je een uurtje kunt terugtrekken, lekker creatief bezig kunt zijn en daarna je spullen kunt laten liggen? Of je nu veel of weinig ruimte hebt, van naaien, schilderen of schrijven houdt: zo pak je dat aan.

Laatst was ik bij de tentoonstelling van modeontwerper Paul Smith in Hasselt. In de tentoonstellingsruimte hadden ze een muur van meer dan vijf meter breed helemaal beplakt met duizenden felgekleurde knopen. ‘Als ik óóit mijn eigen ateliertje in huis heb, wil ik dat ook’, gilde ik meteen. Op dit moment woon ik in een klein tweekamerappartement en is er nul ruimte voor mijn hobby’s. Wil ik een keer iets naaien (ja, besmet door ‘Door Het Oog Van De Naald’) of illustreren, dan moet ik eerst alles uit kasten pulken om het even later weer op te ruimen. En dus ga ik maar iets anders doen, want: te veel gedoe.

Heb jij dit ook? Zonde toch! Ruim de rommelkamer leeg of zet een bureau in een hoek. Of je nu veel of weinig ruimte hebt, dit wordt het jaar om wél iets met je hobby te doen. Een paar tips:

1. De ruimte

Wil je een eigen plek voor je creativiteit creëren, dan moet je eerst nagaan hoeveel rommel je produceert en hoeveel ruimte je nodig hebt. Kijk naar de indeling van je huis en waar die ruimte zou passen. Is een kast waar je de deuren van openslaat en een bureaublad uit trekt genoeg? Of kun je misschien de logeerkamer zo indelen dat er ook een bureau in past? Welke ruimte je ook kiest, kastruimte en flexibiliteit zijn het allerbelangrijkste. Zorg dat je genoeg natuurlijk licht hebt en gebruik lichte meubels en kleuren zodat je optimaal kunt werken. Voor de rest: doe waar jij je goed bij voelt en zorg voor een fijne stoel.

2. Minder rotzooi

Je kent het wel, je bent nog maar net bezig en de grond ligt bezaaid met tijdschriften, knipsels, patronen of lapjes stof. Allereerst: ruim op! Je hebt in de loop der tijd vast een hoop benodigdheden verzameld waar je de laatste tijd niets meer mee doet. Doe iemand anders een plezier met die spullen of gooi het weg. Zeker op jouw creatieve plek is het belangrijk dat alles een vaste plek heeft. Zo grijp je nooit mis en mocht je een keer overlopen van inspiratie, dan kun je direct aan de slag. Daarbij wordt de ruimte minder rommelig als je een la open kunt trekken voor dat ene penseeltje en niet eerst een hele doos overhoop hoeft te halen.

3. Aankleding

Maak het echt jouw hoek/kamer. Mooie afbeeldingen, persoonlijke foto’s, stoffen en proefjes van jouw kunstwerk zorgen voor een persoonlijke touch en een hoop inspiratie. Ontdek wat je mooi vindt.
Leg bijvoorbeeld een schetsboek aan met inspiratie en ideeën die je nog wil maken. Op een gegeven moment zie je trends en thema’s terugkomen.

Hieronder nog acht creatieve plekken die we meteen willen hebben:

Reageer op artikel:
Maak een creatieve plek in huis. Zo doe je dat!
Sluiten