Eten 5 jun 2015 Redactie

Maak je eigen fruitijs: Rabarber & Gember

Nina Weerman vond het jammer dat ze in dierentuinen, pretparken en op andere leuke plekken alleen ijsjes vol water en smaakstoffen kon vinden voor haar kinderen. En dus sloeg ze zelf aan het experimenteren in haar keuken met vers fruit. Drie jaar later is ze samen met vriendin Elisabeth (zij was na één hap verkocht) fulltime bezig met Nice (Nina’s ijs) en worden de heerlijke ijsjes vol seizoensfruit door heel Nederland verkocht.

Speciaal voor Famme doken de twee vriendinnen de keuken in om jou wekelijks een ijsrecept voor te schotelen. Gemaakt met ingrediënten die op dat moment in het seizoen zijn of volop verkrijgbaar. Deze week een ijsje met rabarber en gember.

Recept voor 10 rabarber gember ijsjes

Dit gaat erin:
330 gram rabarber
160 ml water
150 gram rietsuiker
1 stukje gemberwortel (geschild en in stukken)
125 gram verse aardbeien

stapel - Edited
Zo maak je het:

Stap 1:

Snij de gewassen rabarberstelen in stukjes van 1 cm. Vul een pan met een bodempje water (1,5-2 cm) en doe de rabarber erbij. Kook de rabarber op middelhoog vuur. Let op: roer regelmatig en voorkom dat de rabarber aan de bodem gaat plakken en daardoor aanbrandt. Roer tot de meeste stukken uit elkaar gevallen zijn en het een dikke brei is geworden (10-15 minuten). Haal van het vuur en laat afkoelen.

Stap 2:

Maak ondertussen de siroop: doe het water, de suiker en de stukken gemberwortel in een kleine steelpan. Breng tegen de kook aan en roer tot de suiker is opgelost. Zet het vuur uit en laat afkoelen.

Stap 3:

Doe de rabarber met de aardbeien in de blender (of gebruik een schenkkan met een staafmixer) en pureer tot het glad is.

Stap 4:

Meng de rabarber-aarbeienpuree met de siroop. Proef even, het mag best zoet zijn met een duidelijke gembersmaak.

Stap 5:

Vul de ijsvorm en wacht tot de ijsjes bevroren zijn! De ijsjes moeten ongeveer zeven uur/ een nachtje in de vriezer. Geen zin om te wachten? Je kunt natuurlijk ook een quick pop maker gebruiken. Geen zin om in de keuken te staan? Andere Nice-smaken worden onder andere bij Albert Heijn To Go, Marqt en verschillende parken en musea verkocht.

Gelukt? Deel een foto van het eindresultaat met Famme onder #FammeNice op Instagram of Facebook.

Tip!

Probeer dit recept ook eens met vers geperst sinaasappelsap in plaats van met water en voeg suiker naar smaak toe.

Nina (links) en Elisabeth
Nina (links) en Elisabeth

Nice fruitijs voor groot en klein

Nice ijsjes worden gemaakt zoals je thuis in je keuken ook zou (kunnen) doen (dankzij de recepten op Famme!). Nice zoekt het lekkerste fruit bij elkaar bij de bio boer, maakt daar in een grote blender een smoothie van in hun ijskeuken en stopt dat in vormpjes in een snelvriezer. Nice ijsjes bevatten dus geen concentraten of geur-, kleur- en smaakstoffen. Het is fruit, water (of sap) en suiker, en verder niets. Seizoensfruit is erg zoet van zichzelf en heeft daarom weinig extra suiker nodig. In één aardbeien knijpijsje zit anderhalf theelepeltje suiker (zeven gram) en in een peren knijpijsje drie gram. Maar vooral: de ijsjes zijn to die for, aldus het Famme-team!

Lees ook: Deze ijsjes tonen begrip voor onze PMS >

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over je leven als vriendin, partner, moeder en overall powervrouw in je mailbox.

Reageer op artikel:
Maak je eigen fruitijs: Rabarber & Gember
Sluiten