Maak kennis met ‘little fighter’ Emilia, de kleinste baby ooit (!)

Haar voetjes zijn kleiner dan de miniaturen in Madurodam en ze weegt slechts 227 gram (!). We hebben het over de Duitse Emilia Grabarczyk, waarschijnlijk de kleinste overlevende prematuur ooit.

Even ter vergelijking: dat is lichter dan een krop broccoli en net iets zwaarder dan een grote banaan. Emilia was zo’n 22 centimeter toen ze 9 maanden geleden geboren werd. Haar voetje was toen iets groter dan een vingernagel. Een vingernagel! Met deze afmetingen werd dan ook gevreesd voor haar leven, maar Emilia werd al snel ‘the little fighter’ genoemd. En een kleine vechter is ze: ze leeft nog!

[source id=”attachment_116733″ align=”none”][/source]

LEES OOK: Snif! Moeder sluit haar tien weken te vroeg geboren baby voor eerst in haar armen

Keizersnede

De ouders van Emilia hebben samen met de dokter besloten om haar in de 26e week van de zwangerschap via een keizersnede ter wereld te laten komen. Wanneer ze dat niet gedaan hadden, was Emilia waarschijnlijk gestorven in de baarmoeder. In de baarmoeder was namelijk een complicatie opgetreden met de placenta, waardoor de baby niet de voeding kreeg die ze nodig had. Maar bij de ouders bestond geen enkele twijfel over hun dochter een kans tot leven te geven, zelfs met zo’n kleine overlevingskans en alle mogelijke complicaties die kunnen optreden.

Als we Emilia’s gewicht met het gemiddelde geboortegewicht van een baby van 26 weken vergelijken, is het helemaal bizar. Een foetus weegt in de 26e week van de zwangerschap gemiddeld 650 gram. Het gemiddelde geboortegewicht van een meisje ligt rond de 3300 gram.

[source id=”attachment_116732″ align=”none”][/source]

Een wonder

Dokter Bahman Gharavi, directeur van het St. Mary’s ziekenhuis in Duitsland, zegt dat het een wonder is dat Emilia haar geboorte overleefd heeft. ‘Zelfs kinderen die minder dan 400 gram wegen, overleven het meestal niet. Meer dan zes maanden is het onduidelijk gebleven of ze het zou overleven of niet. Pas de laatste weken is ze iets stabieler.’ Nu negen maanden oud weegt het kleine meisje iets meer dan drie kilo en schommelt in de armen van een trotse moeder. ‘Er waren veel moeilijke dagen en tranen, maar zij wilde duidelijk blijven leven.’

LEES OOK: Vader schrijft práchtig dagboek over zijn te vroeg geboren dochter

dailymail

Reageer op artikel:
Maak kennis met ‘little fighter’ Emilia, de kleinste baby ooit (!)
Sluiten