Redactie
Redactie Ouderschap 7 mrt 2015

Maakt het moederschap ons gemeen?

Ofwel: ben je sneller geïrriteerd sinds je moeder bent? Nou kennen mijn collega’s me niet voordat ik een kind had, maar na enige discussie met collega E. (geen kinderen) ben ik er uit. Je prioriteiten en je kijk op bepaalde zaken veranderen. Of het moederschap mij gemeen heeft gemaakt, weet ik niet, maar er is wel iets gebeurd waar ik niet eerder aan heb gedacht.

Als je kind nog baby is, dan ben je zoekende naar de band tussen je kroost en jou. Een weekend weg met je man doe je, indien goed geregeld, makkelijker dan wanneer je doorhebt dat jouw mini-variant je begint te missen. Je prioriteiten veranderen en als je kinderloze omgeving begint te zeuren over het feit dat ze je zo weinig zien, dan kun je best weleens denken ‘Luister vriend, wacht maar tot jij kinderen hebt’.

Moedergevoel

Je hebt er een emotie bij. Een moedergevoel. Een instinct. Als er een kind jankend in de supermarkt rondloopt zou E. misschien denken: ‘Goh, wat zielig’ of ‘Hè, best irritant dat gehuil’.

Moeders zijn eerder geneigd om naar andere moeders te kijken of te bedenken hoe ze zelf zouden handelen. In je achterhoofd weet je dat deze driftaanval een fase is, maar toch vind je het ergens irritant als de moeder niet handelt, zoals jij zou doen. Oops, komt daar het fenomeen ‘Momster’ vandaan?

15x dingen die je als kersverse moeder niet wil horen

Excuus of geen excuus?

Want het is zo, je verkiest je familie boven je sociale leven. Natuurlijk wil je het liefst alles zo goed mogelijk combineren, kan ook, maar als je mocht kiezen, leg je toch echt zelf je kind in bed. Tenzij je er niet onderuit komt, want soms zijn bepaalde gelegenheden hartstikke belangrijk.

Waar ik het dus met E. over had, was of je je kind niet als excuus gebruikt. Als moeder heb je het al druk genoeg, dus als mensen beginnen te zeuren over dingen die je allemaal ‘moet’ doen, dan kun je nog weleens uit je slof schieten. Je zegt het niet hardop, maar de irritaties spoken door je hoofd. Daarnaast kun je als moeder zijnde sneller moe zijn, wat je humeur niet per se ten goede komt. Ook hierdoor zou je een snerpende opmerking kunnen maken.

6 gewoontes om aan te leren als je voor het eerst een kindje gekregen hebt

Aan je taks

Zelf heb ik niet het idee dat ik gemener ben geworden, maar ik denk dat ik vroeger wel iets te hard geroepen heb ‘Als ik moeder wordt, verandert er weinig hoor!’ Misschien iets te voorbarig, misschien uit zelfbescherming, maar er zijn inderdaad momenten dat je je kinderloze omgeving niet kunt uitleggen waarom je iets wel of niet doet. Is ook niet erg, nooit aan gedacht, maar blijkbaar komt dat met de jaren.

Vind jij jezelf gemener geworden, betrap je jezelf weleens op een kort lontje of heb je het gevoel dat het moedergevoel je weleens overneemt? Deel jouw ervaringen met ons!

Misschien dat je hierdoor weleens geïrriteerd bent geraakt? Lees alles over driftbuien

Waarom 88% van alle jonge moeders het ouderschap zwaarder dan ooit vindt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Maakt het moederschap ons gemeen?
Sluiten