Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kinderen 1 dec 2018
Leestijd: 1 minuut

Tof experiment: man maakt zand vloeibaar en vertelt je precies hoe jij dit thuis ook kunt doen

Een bak zand omtoveren in een vloeibare massa: het kan. Voormalig NASA-medewerker Mark Rober weet precies hoe je van zand water moet maken. Hij maakte een filmpje waarin hij precies uitlegt hoe je dit doet (zodat je het ook thuis kunt doen) en de beelden zijn fantastisch.

Vloeibaar zand

Ja, echt waar: je kunt zand vloeibaar maken. Of het in ieder geval vloeibaar laten lijken. Alles wat je nodig hebt is dus zand en genoeg lucht. Als je deze lucht aan de onderkant van de zandmassa naar boven pompt, komt het tussen de zanddeeltjes en worden die een tikkie van elkaar af geblazen. Daardoor lijkt het alsof het zand vloeibaar is.

LEES OOK: Sociaal experiment: borstvoeding geven in het openbaar, geaccepteerd of niet?

‘Ik wist dat dit kon en wilde het al een tijdje uitproberen, maar ik kon hier letterlijk niks over vinden op internet. Daarom heb ik zelf onderzoek gedaan’, zegt Robert. Hij combineerde een aantal tekeningen voor het maken van gigantische gefluïdiseerde bedden. ‘Het viel me op dat elk bed gaatjes aan de onderkant had om lucht door te laten.’ Hij deed 25 pogingen die allemaal mislukten. De 26e lukte wel! Daar hadden Roberts neefjes maar al te veel plezier van.

Video

Hoe hij precies te werk is gegaan en hoe het vloeibare zand eruit ziet als je jezelf erin laat vallen, heeft Robert allemaal verwerkt in een supervrolijke video.

Thuisblijfvader Sergei verrast zijn kinderen met magische experimenten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme