Mercy Hiltrop
Mercy Hiltrop Gezondheid 14 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Zes wetenschappelijke redenen waarom maandag niet onze favoriete dag is

Na een lekker weekend is daar altijd weer die ellendige wekker op maandagochtend. En daar worden de meeste mensen niet vrolijk van. En ook de rest van de maandag zijn we meestal niet op ons best. En dat is niet zo gek, zo blijkt wel uit deze wetenschappelijke theorieën.

Geen wonder dus, dat opstaan zo ellendig ging vanmorgen. Geef onderstaande punten maar de schuld!

Waarom maandag niet onze favoriete dag is

1. Je slaapritme is helemaal door de war

Ons lichaam is erg gehecht aan zijn biologische klok. De meeste mensen pakken weinig slaap doordeweeks, waardoor ze dit in het weekend inhalen. Of ze slapen flink uit na een laat avondje. Het gevolg: je biologische klok raakt van de leg, waardoor je nog moeilijker opstaat. Volgens onderzoek is het zelfs zo dat dit je zelfs éxtra moe maakt gedurende de rest van week.

2. Was het maar weer weekend

Het grappige is dat er onderzoek gedaan is naar de meest stressvolle dag van de week. Je zou denken dat dit maandag is, maar dit blijkt vrijdag te zijn. Dit omdat mensen zich focussen op het weekend. Wel komt er uit hetzelfde onderzoek dat de meeste mensen maandag als een vervelende dag ervaren, omdat het contrast met het leuke, vrije weekend zo enorm groot is.

3. Je houdt jezelf voor de gek

Doordat maandagen altijd neergezet worden als meest deprimerende dag van de week, ga je er volgens onderzoek zelf in geloven. Dit psychologische effect heeft alles te maken met de verwachtingstheorie, ook wel self-fulfilling prophecy genoemd.

4. Je voelt je rot over jezelf

Zeg je weekend, dan zeg je vaak ook etentjes, feestjes, alcohol en sigaretten. Volgens onderzoek hebben al deze factoren een negatieve uitwerking op je psychische gesteldheid. Maandag is daarnaast dé dag om slechte gewoonten te veranderen, maar dit proces is vaak niet leuk en gaat vaak gepaard met je down voelen en chagrijnig zijn. En dan voelen vrouwen zich volgens hetzelfde onderzoek op maandag ook nog eens het minst aantrekkelijk. Dat werkt natuurlijk ook niet echt mee.

5. Je bent het minst gezond

Je voelt je niet alleen totaal niet fit op maandag, je bént het ook niet. Uit onderzoek blijkt dat mensen die zich regelmatig wegen, op maandag het zwaarst zijn. Daarnaast is maandag ook de dag waarop de meeste mensen een hartaanval krijgen. Dit ligt in lijn met het feit dat op maandag je bloeddruk het hoogst is.

6. Je vindt je werk niet leuk (meer)

Uit groot onderzoek van Gallup blijkt dat 70 procent van de ondervraagde Amerikanen zijn of haar werk niet leuk vindt, en daar dus op maandagochtend tegenop ziet. Deze nare gevoelens starten veelal op zondagavond en dragen bij aan een onproductieve maandag. Grappig feitje: dit laatste is ook de reden waarom veel sollicitatiegesprekken (37 procent) niet op maandag, maar op dinsdag plaatsvinden.

Gelukkig is er wel een lichtpuntje in deze donkere tunnel genaamd maandag: volgens onderzoek valt er het minste regen op deze dag van de week. Reden genoeg om glimlachend naar buiten te stappen.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme