Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Work & Life 30 aug 2020
Leestijd: 3 minuten

Maandag productief beginnen: 7 kleine dingen die je op zondag kunt doen

Als je je niet goed voorbereid sta je al 3-0 achter voordat je aan de dag begint. En dat geldt helemaal voor de maandag. Maar met wat focus, organisatie en voorbereiding begin jij vanaf nu de maandag productief!

Maandag is voor werkende moeders dé dag waarop je de week kunt maken of breken. En waarop je ervoor kunt zorgen dat je zo nu en dan ook nog kunt ontspannen. Ik weet in ieder geval dat als ik – zoals ik zo vaak doe – in het weekend denk ‘het komt wel’, dan gaat het mis. Begin ik gehaast, gestrest en ongeorganiseerd aan de week. En dat is eigenlijk gewoon een naar gevoel. Terwijl je met een aantal vrij kleine voorbereidingen en handelingen een vliegende start kunt maken.

Hier komen ze:

1. Laat de afwasmachine draaien (en doe een rondje koffiemokken)

Een schone keuken, je favoriete koffiemok of thermobeker zonder geurtjes paraat en een lege wasmachine om weer vol te bouwen. Schoongewassen lunchtrommels doen ook een hoop goeds.

2. Een opgeruimd bureau

Voor thuiswerkers op zondag te doen, voor kantoorgangers een vrijdagmiddag klusje. De cleandesk policy zorgt voor een leeg hoofd. Al kun je al je spullen wel vinden onder die laag papieren en tussen alle lege koffiekopjes, een leeg bureau zet de toon voor de dag – en de hele week.

3. Werk je mail bij

Als je op maandag met een leeg venster begint, heb je het idee dat je de week ook fris kunt beginnen. Niet bezig zijn met vorige week, maar new beginnings, lekker!

4. Raap de kleding van je slaap- en badkamervloer

Na een week uit- en weer aankleden liggen er bij mij vaak voor 5 dagen kleding rondgestrooid en dat geeft een onrustig en nogal rommelig gevoel. Op maandagmorgen wil je niet moeten beginnen met je zooi op te ruimen. Een fijn klusje voor de zondagavond. Of gewoon niet meer uit je kleren stappen en instorten op het bed. Als het je lukt.

5. Maak een to-do lijstje

Neem de tijd om aan de hand van de weekplanner een lijstje te maken van dingen die je moet doen. Privé en voor werk. Deel het op in de dagen van de week. En vergeet niet om vooral te delegeren aan andere huisgenoten of familie.

6. Doe de weekboodschappen

Als je het niet op zaterdag gedaan hebt, is zondag een mooi moment om de koelkast te vullen met alle boodschappen voor de week. Het beste is als je een lijstje maakt met wat je op welke dag eet. En als je echt tijd over hebt kun je misschien al twee maaltijden voorkoken. Hoe lekker is dat?

7. Chill

Voor we het zouden vergeten… Het belangrijkste is natuurlijk om relaxtijd in te bouwen. Juist op zondag wil je niet volgepland zitten. Bewaar etentjes voor vrijdag of zaterdag en maak het leuk binnenshuis met de kinderen. Als zij op tijd in bed liggen (dat vinden de juffen ook fijn!) kunnen jullie nog even bijpraten, een boek lezen of Stranger Things seizoen 2 opzetten.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Maandag productief beginnen: 7 kleine dingen die je op zondag kunt doen
Sluiten