Maandelijkse betalingen overslaan: dit zijn de consequenties
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.famme.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F02%2Frawpixel-780494-unsplash.jpg)
Je maandelijkse rekeningen naderen de uiterste betaaldatum, maar je hebt gewoon niet het geld om ze allemaal te betalen. Je bent niet de enige, en waarschijnlijk ook niet de enige die de betaling dan ook niet uit gaat voeren. Maar welke sla je over?
Overslaan maandelijkse rekeningen
Voordat je een keuze maakt van welke rekening je de betaling gaat uitstellen, moet je nadenken over wat de consequenties zullen zijn.
Let op; dit zijn de normale regels. Ten tijde van de pandemie kunnen er andere regels gelden voor maandelijkse rekeningen. Dit verschilt per instantie, dus check altijd even wat de huidige gang van zaken is.
Overslaan van een aflossing van de hypotheek
Een aflossing van je hypotheek vergeten kent wel wat gevolgen. De kredietverstrekker waar je de lening bij af hebt gesloten zal namelijk een bepaalde procedure in gang zetten. Wanneer een kredietverstrekker zo’n procedure in gang zet ligt aan de kredietverstrekker. De ene doet dat direct nadat je één aflossing niet hebt betaald, de ander zal je misschien nog een x aantal dagen de tijd geven om je betaling alsnog te doen.
Wat wel belangrijk is om te weten, is dat de te late betaling hoe dan ook in je kredietverslag wordt opgenomen, en dat is weer van invloed op je kredietscore.
Overslaan van de maandelijkse huur
Als je te laat bent met het betalen van je maandelijkse huur, heb je een huurachterstand. En een huurachterstand is een best wel risicovolle situatie. De belangrijkste plicht die jij als huurder hebt is immers het op tijd betalen van de huurprijs. Als je dit te laat doet kan het zijn dat de verhuurder maatregelen gaat nemen.
De verhuurder kan het bedrag direct opeisen, er is geen ingebrekestelling of aanmaning vereist, maar hij mag ook incassomaatregelen nemen. Dat zal betekenen dat je bovenop de huurprijs eventueel nog incassokosten (en een wettelijke rente) moet betalen. In het ergste geval kan de verhuurder bij een hoge huurachterstand de huurovereenkomst beëindigen.
Overslaan aflossing van een creditcard rekening
Heb je een creditcard? Dan maak je – als je aankopen betaalt met de kaart – gebruik van een kredietfaciliteit. In feite schieten creditcard maatschappijen het geld aan je voor, maar dat geld willen ze ook heel graag terugkrijgen.
Maandelijks krijg je een rekeningoverzicht die je moet voldoen, deze betaling moet binnen 21 dagen plaatsvinden. Als je dat niet binnen die 21 dagen voldoet en je ook geen ‘gespreid betalen faciliteit’ bent overeengekomen, kun je een boete krijgen. En pas op, die boete bedraagt 1 of soms 2 procent van het openstaande saldo, je creditcard wordt geblokkeerd als je ook dit niet betaald.
Overslaan van je autolening
Een auto wordt vaak op lening gekocht, er zijn maar weinig mensen die genoeg geld hebben om in één keer het volle bedrag voor een auto te kunnen betalen. Als je op een gegeven moment de maandelijkse rekening van de lening niet meer kunt betalen, is het voor degene die je de lening verstrekt eigenlijk heel makkelijk: diegene zal de auto namelijk komen ophalen tot je het wél kunt bepalen.
Let er ook op dat je, zodra je bekend staat als een wanbetaler, een BKR-registratie kan krijgen. Dat is het systeem wat we in Nederland hebben waarin bijgehouden wordt of mensen hun lening wel of niet betalen. Als je geregistreerd staat wordt het ook weer lastiger om een nieuwe lening af te sluiten, als je het wel kan betaal je alsnog een veel hogere rente, omdat de kredietverstrekker een hoog risico neemt.
Overslaan van de betaling van je mobiele telefoon
Heb je niet op tijd de maandelijkse rekening van je mobiele telefoon abonnement betaald? Dan kan het zo zijn dat je extra kosten moet betalen die door de provider in rekening zijn gebracht. Bij de meeste providers is het zo dat je nog een herinnering krijgt, maar betaal je het dan niet voor de genoemde datum, kan het zijn dat je geblokkeerd wordt.
Zit je echt krap bij kas en weet je al dat je het niet kunt betalen? Neem dan contact op met je provider, zodat je samen kunt uitzoeken wat mogelijk is. Proactief zijn is verstandig, dan laat je zien dat je wel wil betalen, je provider is dan sneller bereid om mee te denken aan een oplossing.
Overslaan aflossing van je studielening
Twee jaar nadat je studiefinanciering is gestopt, moet je beginnen met je studielening aflossen. Je moet het binnen vijftien of vijfendertig jaar aflossen, afhankelijk van de voor jou geldende regeling. Gaat het je niet lukken om het bedrag van de aflossing te betalen? Dan zijn er best wat mogelijkheden.
Kun je het bijvoorbeeld niet betalen omdat je inkomen omlaag is gegaan? Dan kun je vragen of DUO het maandbedrag kan verlagen. Je hebt ook de mogelijkheid om tijdelijks niks af te lossen, dat kan maximaal 60 maanden achter elkaar of verspreid over meerdere periodes, máár: als je tijdelijk niks aflost wordt de aflossingsperiode langer, je betaalt dan ook meer rente.
Lukt het echt niet om je studieschuld af te betalen? Dan is het in sommige gevallen mogelijk om kwijtschelding te krijgen, deze aanvraag dien je wel binnen 4 jaar na het kalender dat je studiefinanciering ontvangt, in te dienen. Kijk voor meer informatie op de site van de Rijksoverheid.
Overslaan van de betaling aan een nutsbedrijf
Bedrijven die elektriciteits-, gas- en drinkwatervoorzieningen leveren, zijn nutsbedrijven. Een nutsbedrijf zal in de meeste gevallen kosten in rekening brengen bij een te late betaling. Je dienst wordt na één keer te laat betalen niet direct afgesloten. Maar als je meer dan één betaling overslaat, kan je dat risico zeker lopen.
Let op: als je in het verleden een betalingsachterstand hebt gehad, kan het voorkomen dat je bij een overstap naar een andere bijvoorbeeld energieleverancier een borg moet betalen.
Voorkomen is beter dan genezen
Door goed vooruit te plannen en weten wat je financiële middelen zijn, kun je voorkomen dat je betalingen gaat overslaan. Als je in de (financiële) problemen zit en je rekeningen écht niet kunt betalen, is het veel verstandiger om de betreffende schuldeiser of dienstverlener op te bellen en uit te leggen waarom je moeite hebt met het nakomen van je betalingsplicht. Zo kun je vragen of de uiterste vervaldatum kan worden verschoven, of de beste kan worden kwijtgescholden.
Je moet alles op alles zetten om de maandelijkse rekeningen van een schuldeiser (die bij te late betaling verplicht is om het te melden bij BKR) tijdig te kunnen betalen. De aflossing van je hypotheek, je studielening of autolening zijn dus zaken die tijdig voldaan moeten worden. Als je dat niet doet zal het van invloed zijn op je kredietscore.
Meer over financiën:
- Zo spaar je extra geld om van je schulden af te komen
- Heb je schulden? Dan is het verstandig om deze gewoontes te vermijden
- 5 Manieren om van je schuld(en) af te komen