Redactie
Redactie Kids 25 september 2015

Maarten (36): ‘Vrouwen vinden het aandoenlijk, mannen vreselijk’

Knuffels zijn hartstikke dierbaar voor kinderen, én voor volwassenen. Maar liefst 35 procent van de volwassenen heeft namelijk een knuffel in zijn of haar bed liggen. En dat is helemaal niet zo gek, want knuffels kunnen een helende werking hebben op veel mensen.

Jeanine van Maris fotografeerde en interviewde kinderen en volwassenen met hun knuffels. Deze knuffelbeesten hebben vaak al veel belangrijke momenten met hun eigenaren ‘gedeeld’. Sommigen zijn al tientallen jaren oud. Hieronder vertellen kinderen en volwassenen waarom hun knuffel zo ontzettend belangrijk voor ze is.

Xavier (1)

Knuffel: Nijntje (1 jaar oud)
Xavier sabbelt altijd aan haar oortjes en gaat naar haar op zoek als ze kwijt is. Nijntje gaat mee naar zijn bedje en met uitstapjes, als hij ergens moet slapen. Voor de zekerheid hebben we nog een extra exemplaar voor het kinderdagverblijf.

Maarten (36)

Knuffel: Egor (16 jaar)
‘Mijn zus gaf Egor aan mijn moeder op haar 50e verjaardag. Egor is onderdeel van een hele reeks knuffels in mijn familie. Hij is de opvolger van het aapje Igor, dat op een vakantie is kwijtgeraakt. De knuffels reizen regelmatig met de gezinsleden mee; Egor heeft inmiddels een groot deel van de wereld gezien: Iran, Syrië, Australië, Zuid-Amerika, Azië en Nepal. We hebben zelfs een eigen paspoort voor hem gemaakt en dat kreeg bij de douane een stempel! Hij staat ook overal op de foto. Egor heeft de nodige plastische chirurgie gehad: zijn stekelvachtje is na 5 jaar vervangen door de bontkraag van een oude jas van mijn oma. Ook de voorkant is vernieuwd, alleen zijn oogjes en neusje zijn nog origineel. Uiteraard kreeg hij verdoving bij deze ‘operaties’. Egor heeft zelfs zijn eigen taaltje. Het klinkt een beetje als Bert en Ernie iedereen in ons gezin kent dit taaltje. Als ik niet thuis slaap gaat hij meestal mee. Ik weet natuurlijk best dat het niet helemaal normaal is, dus bij een teamuitje van voetbal blijft hij gewoon thuis. Vrouwen vinden het vaak wel aandoenlijk, maar mannen vinden het vreselijk. Sommige vrienden nemen het wel serieus – daar blijft Egor dan soms logeren. Waarom hij zo bijzonder is weet ik eigenlijk niet. Ik ben helemaal niet materialistisch, ben ook niet zuinig op mijn spullen. Een iPhone of een auto is vervangbaar, maar Egor is voor altijd.’

Bibi (7)

Knuffel: Liefje (leeftijd onbekend, maar oud)
Liefje gaat altijd mee op uitstapjes en slaapt samen met me in bed.

Merle (5)

Knuffel: Pluisje, 5 jaar oud
Pluisje was een kraamcadeautje. Als Merle met hem knuffelt houdt ze hem altijd onder haar ogen.

Pauline (35)

Knuffel: Aap (20 jaar)
‘Het liefst heb ik hem met z’n vier pootjes gespreid over mijn buik, alsof hij me vasthoudt. Hij gaat zoveel mogelijk met me mee uit logeren, op vakantie of met lange autotripjes, en kijkt dan mee naar buiten door het raam. Ik neem hem niet mee met langere reizen, ben veel te bang dat hij gestolen zal worden of kwijt zal raken. Ik praat niet echt met Aap, maar huil bijvoorbeeld wel in hem. Of het normaal is? Geen idee, hij hoort er gewoon bij. Ik kan me niet voorstellen dat hij er niet meer zou zijn; hij is het veilige dingetje in mijn leven, een troostvoorwerp. Vriendjes en vriendinnen begrijpen het niet altijd. Ze stoppen hem bijvoorbeeld voor de grap in de oven… Ik heb ooit een vriendje gehad dat hem op de kast gooide. Het was vrij snel daarna uit. Aap heeft al jaren een ‘open ruggetje’, waar de naad is opengesprongen, maar ik durf hem niet te repareren – stel dat het pijn doet?’

Lauren (2)

Knuffel: Krokodoer (1 jaar oud)
Het was een sinterklaascadeau. Lauren is helemaal gek op hem omdat het een handpop is; je kunt er dus echt mee spelen. Ze had een boekje over een krokodil die ze altijd ‘Krokodoer’ noemde – vandaar dat ze ook zo gek is op deze knuffel.

Loïs (5)

Knuffel: Saar (3 maanden oud)
Ik heb Saar gekregen tijdens de huwelijksreis van mijn moeder en Gert-Jan. Ze is zo schattig en heeft mooie glitters in haar ogen. Ik speel schooltje met haar en ze ligt bij me in bed.

Mikkie (2)

Knuffel: Dikkie Dik (18 maanden oud)
Dikkie Dik was een kerstcadeautje. Hij is heerlijk zacht en ’s nachts ligt Mikkie bovenop hem. We houden hem zoveel mogelijk thuis: hij mag alleen van de slaapkamer naar de woonkamer en weer terug.

Heb jij of je kind ook zo’n speciale band met een knuffel? Praat mee op onze Facebook >

Kijk op de website van Jeanine voor meer mooie beelden.

Knuffelen is goed voor ons! Hier lees je waarom dat zo is >

Reageer op artikel:
Maarten (36): ‘Vrouwen vinden het aandoenlijk, mannen vreselijk’
Sluiten