Gina Koninkx
Gina Koninkx | LinkedIn Recepten 12 februari 2020

Lekker voor de kids! #17 Mac ‘n cheese met boerenkool

Elke week delen we een nieuw recept met je dat geschikt is voor kids. Zo stouw je zelfs bij de moeilijkste eters een portie groenten naar binnen en veel van deze recepten zet je ook nog eens binnen een handomdraai op tafel. Deze week delen we een recept van Culy redacteur Nancy van Batenburg: mac ‘n cheese met boerenkool.

De meeste kids zijn dol op mac ‘n cheese, maar eerlijk is eerlijk, een iets gezondere variant zou beter zijn. Hoewel de calorieënbom ontzettend lekker is, is een klassieke mac ‘n cheese niet per se gezond. Daarom voegen we er een extra ingrediënt aan toe: boerenkool.

Mac ‘n cheese met boerenkool

Mmmm. Hoewel er groente door deze maaltijd zit (en niet zo’n beetje ook), blijft de mac ‘n cheese lekker smeuīg en kazig van smaak. Dat wil je toch?

De ingrediënten

Voor 4 tot 6 personen:

  • 450 gram macaroni (of andere pasta)
  • 300 gram boerenkool
  • 1 eetlepel boter
  • 1 eetlepel olijfolie + extra (voor het invetten)
  • 2 eetlepels bloem
  • 500 ml volle melk
  • 425 gram geraspte kaas, bijvoorbeeld een mix van Goudse en Edammer
  • 45 gram panko of oud broodkruim
  • Zout & peper
  • Nootmuskaat
  • Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

    De bereiding

    Begin met het voorverwarmen van de oven op 175 graden. Gebruik een grote overschaal en vet deze in met wat olijfolie. Breng in een grote pan voldoende water aan de kook en blancheer hierin 30 seconden de boerenkool. Laat de boerenkool daarna goed uitlekken in een vergiet.

    Voeg hierna wat zout toe aan het kokende water en kook hierin de macaroni (niet al dente). De macaroni gaat namelijk ook nog de oven in en zal dan nog verder garen.

    Smelt in een pan de boter met olijfolie. Als de boter begint te schuimen voeg je er de bloem aantoe en roer je dit er met een garde doorheen zo’n 2 minuten lang. Voeg terwijl je blijft roeren langzaam de melk toe en zorg ervoor dat je alle eventuele klontjes uit de bechamelsaus roert. Voeg naar smaak peper en nootmuskaat toe.

    Oók lekker voor de kids: Vega buddha bowl met couscous en pompoen

    Zet het vuur uit en roer er 375 gram van de geraspte kaas doorheen. Laat nog wat over zodat je daar straks de ovenschotel mee kunt aftoppen. Voeg de boerenkool en macaroni toe aan de saus en roer het geheel goed door.

    Schep het geheel in de ovenschaal en voeg er panko en de overige geraspte kaas aan toe. Laat de mac ‘n cheese zo’n 35 à 40 minuten in de oven staan en klaar is je (iets) gezondere variant. Smakelijk!

    Culy

    Reageer op artikel:
    Lekker voor de kids! #17 Mac ‘n cheese met boerenkool
    Sluiten