Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Columns 4 mrt 2014

Mag ik bij je komen spele… eh koffie drinken?

Zo voor het eerst wonend in het buitenland voelt Muriel zich kwetsbaar. Zonder vriendinnen als baken, helemaal opnieuw beginnen. Zullen de moeders op het schoolplein haar met open armen ontvangen?

Het is 08.00, de eerste schooldag van mijn zoon is aangebroken en ik kijk toe hoe hij opgewonden, hoopvol en verlegen naast me staat in zijn splinternieuwe schooluniform. Hij knijpt mijn hand stevig vast en ik knijp terug. In de reflectie van het raam zie ik twee zenuwachtige koppies. Ik moet eigenlijk heel nodig plassen maar ik laat het maar even.

Rots in de branding

Sinds mijn jonge jaren ben ik eigenlijk vrij soepel met een plukje vriendinnen van kleuter- naar basisschool verhuisd, om door te gaan naar dezelfde middelbare. Ook de studententijd begon makkelijk met een paar ‘oude’ rotsen in de branding om me heen. In elke fase van mijn leven leerde ik nieuwe mensen kennen, meestal vrouwen.

Nieuwe vrienden

Het afscheid in Nederland viel me zwaar, maar deed me ook beseffen wat een geluksvogel ik ben met vriendschappen vanaf mijn vierde en nieuwe waardevolle ontmoetingen bij elke nieuwe fase. En nu sta ik daar, mijn bakens in vriendschap rinkelen via Skype en Whatsapp, maar hier en nu zal ik net als mijn zoontje van vier opnieuw beginnen. Hoopvol, nieuwsgierig, onzeker. Zullen de vrouwen me leuk vinden? Zal mijn zoontje snel nieuwe vriendjes maken, playdates krijgen en zich fijn voelen. In een vreemd land, een vreemde taal.

Goodmorning

Hij kijkt omhoog, dapper en duwt mij een stukje vooruit. Samen lopen we onze toekomst tegemoet. We schudden handen met de juf, ik kijk de klas in en in Zuid Afrikaans Engels roept Mrs. Bearne (‘Goodmorning Mrs. Bearne!’) de klas bij elkaar. ‘This is Joaquim from the Netherlands, let’s be very nice to him and remember that he doesn’t speak English yet.’ Wat een fijne introductie, zo’n juf zou ik nu ook wel willen hebben. Eentje die me voorstelt aan de rest van de groep en zegt: ‘Let’s be nice to her, she is new, likes coffee&talks and hits a pretty hard left backhand.’

Ik spiek nog even door het raam, naast me staat een moeder, te zwaaien naar haar dochtertje. Ik kijk haar aan, ze ziet er leuk uit en lach een verwachtingsvolle glimlach. ‘Hi, I’m new.’ Mag ik bij je komen spele.. ehh koffie drinken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Mag ik bij je komen spele… eh koffie drinken?
Sluiten