Redactie
Redactie Kids 2 jun 2016

Mag ik een koek…asjeblieft?

Hey, mag ik een koek? Tuurlijk jongen, dat is dan 1,50. Best duur, voor een koek. Maar niet als je daar het magische woord ‘asjeblieft’ bij zegt, want dan kost diezelfde koek je op het Utrechtse Stedelijke Gymnasium ‘slechts’ 1,00 euro. Een croissant kost ‘beleefd’ besteld 0,50 cent, terwijl je daar onbeleefd – ‘snauwend’ – een kwartje meer voor betaalt.

Het is een semi-ludieke maar niet minder serieuze poging om leerlingen van de school fatsoensnormen bij te brengen. Waar blijkbaar behoefte aan is, want het gaat specifiek om gebruik van het woord asjeblieft. Op Instagram werd de foto gepost met o.a. de hashtags #koek, #croissant en #beleefd.

Spreek met twee woorden

In hoeverre de jeugd een lesje normen en waarden kan gebruiken, is een actueel onderwerp. Feit lijkt dat ‘asjeblieft’ zeggen vroeger gebruikelijker was dan nu. ‘Met twee woorden spreken’, luidde de gevleugelde uitspraak van mijn moeder. Ik moest asjeblieft-en en dank-je-wellen tot ik erbij neerviel. Jammer dat ik er niet elke keer een croissant of koek voor kreeg.

Wat vinden jullie van deze actie? Zouden ze ‘m op de school van jouw kind(eren) ook mogen invoeren? Praat mee op Famme’s Facebookpagina.

Reageer op artikel:
Mag ik een koek…asjeblieft?
Sluiten