Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Persoonlijk februari 11, 2014

Stockbeeld vaak vrouwonvriendelijk

Op de redactie struinen we elke dag diverse sites af met duizenden stockplaatjes om Famme te voorzien van het mooiste, rechtenvrije beeld. En dat is niet makkelijk! Facebook topvrouw Sheryl Sandberg ergerde zich mateloos aan de rolbevestigende plaatjes.

De meest gezocht termen bij een van de grootste beeldsites Getty Images zijn ‘women’ ‘family’ en ‘business’. Het resultaat vinden wij vrij schokkend en onplaatsbaar. Vrouw met strenge bril in zwart mantelpak, witte blouse en aktetas. Of tanden-bloot-lachende vrouw eet salade en de veelzijdige moeder geeft kind te eten en is tegelijkertijd aan het werk.

Rolbevestigend

Sheryl Sandberg heeft er tabak van en sloot onlangs met haar eigen organisatie Leanin.org (dat zich inzet voor vrouwelijk leiderschap) een deal met Getty Images. Samen bieden ze een speciale collectie beelden aan die vrouwen en families laten zien op een krachtiger manier, behorend bij de tijdgeest. Geen stereotype en rolbevestigende plaatjes, die we al jaren proberen kwijt te raken.

Jager of chirurg

In de ‘Sandberg’ selectie tref je foto’s aan van vrouwelijke chirurgen, bakkers, soldaten en jagers. En vaders die luiers verschonen, ja ook dat gebeurt tegenwoordig. Of ie het leuk vind is een tweede.

Reageer op artikel:
Stockbeeld vaak vrouwonvriendelijk
Sluiten