Phileine schrijft
Phileine schrijft Columns 10 jun 2015
Leestijd: 2 minuten

‘Mam, ben jij mijn échte moeder?’

Phileine richt haar brief tot een andere moeder. En niet zomaar een moeder…

Lieve moeder,

‘Mam, ben jij mijn échte moeder?’
Mijn oudste dochter zit achterin de auto en haar verwarde snoet kijkt via de spiegel naar mijn verbaasde gezicht.
‘Natuurlijk ben ik je échte moeder lieverd, waarom vraag je dat?’

Ver-weg-moeder

Ze legt me uit dat Kim, jouw Kim, vandaag haar spreekbeurt hield en dat zij vertelde over haar ‘ver-weg-moeder’. Haar ver-weg-moeder was zo blij dat Kim geboren was dat ze haar het aller-, aller-, allerbeste leven wilde geven dat je maar kon bedenken. De ver-weg-moeder van Kim was heel erg arm. Zo arm dat ze Kim niet genoeg eten kon geven.
En toen besloot de ver-weg-moeder om een hele moeilijke beslissing te nemen. Ze gaf baby Kim aan een andere moeder, in een ander land.

‘Dat is toch heel gek, dat je je baby aan iemand anders geeft?’
Ik voel de verwardheid van mijn dochter en vraag me af of ze bang is dat we haar baby broertje misschien aan iemand anders geven.
‘dat lijkt misschien gek, maar deze ver-weg-moeder heeft dat gedaan om ervoor te zorgen dat Kim juist heel gelukkig kon worden. Ook al was deze mama daar heel erg verdrietig van geworden.’

Bij elkaar horen

‘En toen kwam ze dus bij haar échte vader en moeder wonen?’
‘Kim heeft wel geluk mama, want haar échte moeder is heel lief!’

Ik ben het met haar eens. Kim heeft wel geluk. Want wat ben je een lief, mooi en vooral moedig mens. Je hebt hemel en aarde bewogen, je hebt cursus na cursus gevolgd, je hebt test na test doorstaan om je samen met je man te mogen ontfermen over jullie dochter. Sinds die kleine lieve Kim in jouw armen lag klopte het. Zij hoort bij jullie zoals Emma bij ons hoort. Zij is de persoon die ze is, omdat jullie haar met al jullie liefde opvoeden. Zij is een deel van jullie en jullie zijn overduidelijk een deel van haar.

Heel normaal en toch zo bijzonder

Ik heb het je nooit gezegd maar ik ben zo immens trots op je. Want natuurlijk zeg jij dat het heel normaal is wat jullie hebben gedaan, als dat zo was waren er geen wezen meer in de wereld. Het is heel bijzonder wat jullie hebben gedaan en elke dag doen. Het is heel bijzonder dat jullie Kim haar leven inkleuren. En het is heel bijzonder dat jij haar moeder bent, haar échte moeder.

Liefs, Phileine.

Lees ook: Deze briefwisseling tussen moeder Wies en Phileine ontroert diep >

Beeld: Komt uit deze prachtige serie over twee zussen >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
‘Mam, ben jij mijn échte moeder?’
Sluiten