Redactie
Redactie Kids mei 21, 2015

‘Mama, ik wil op motorcross en wakeboarden!’

Misschien was mijn moeder vroeger een tikkeltje overbezorgd, maar zij vond het nogal eng als we van de heuvel afskeelerden. De heuvel was een lieflijk bergje in Amsterdam, hoogstens 20 meter lang. Met onderaan de mogelijkheid tot zo’n 150 meter autovrij uitrazen. Wij vonden het prach-tig. Moeder bibberde al bij het idee.

De gemiddelde Amerikaanse moeder heeft het vandaag de dag veel zwaarder te verduren, zo blijkt uit onderzoek. Want steeds meer Amerikaanse kinderen vinden voetbal, basketbal en hockey niet cool genoeg. Ook ‘alleen’ fietsen of skateboarden niet: er moet minimaal een steile halfpipe of megaramp bij om het een beetje spannend te maken.

Angst, hoe spel je dat?

Het gevolg: meer hoofd- en nekblessures bij (jonge) kinderen. Lees: gekneusde ribben, gebroken sleutelbenen en hersenschuddingen. Want wat deze sporten voor kinderen nóg extremer maakt, is dat kinderen maar weinig geschuwd worden door het concept ‘angst’ of ‘risico’. En het liefst juist continu spanning en sensatie opzoeken. Waar volwassenen zich vaak teveel zorgen maken, doen kinderen dat – zeker op sportief, actief vlak – eerder te weinig. Of erger nog: nooit.

Daar komt bij YouTube uit z’n voegen barst van te-gek-gave-coole-angstaanjagende filmpjes van extreme sporters die bizarre capriolen uithalen. Wakeboarders, kitesurfers, skydivers, bmx’ers, bergbeklimmers en andere atleten die iets bijzonders / bijzonder engs doen. Tik in ‘extreme sporter doing something extreme’ en bam, daar ligt de volgende kneuzing en fractuur op je kind te wachten. Want ja, het ziet er zo leuk/tof/makkelijk uit dat motorcross, dat kan hij toch ook? Euh. Niet dus.

Extreem sporten vermindert crimineel gedrag

Opmerkelijk: uit onderzoek in de jaren ’90 bleek dat er een verband is tussen kinderen die extreme sporten doen (waaronder bergbeklimmen en kayakken) en hun neiging tot crimineel gedrag. Met andere woorden: kinderen die meer energie en adrenaline krijgen/kwijt kunnen in hun (extreme) sport, leken minder vaak het criminele pad van snelheidsovertredingen, stelen en vandalisme op te gaan.

Met als tweede verklaring dat ‘als kinderen in hun jonge leven vaker blootgesteld zijn aan spanning, ze in latere fases (puberteit) realistischer zijn in de wijze waarop ze tegen risico’s en spanning aankijken,’ luidt de conclusie van het (Noorse) onderzoek.

Eerste hulp versus politiebureau: 1-0

De onderzoekster liet haar kinderen trouwens zelf volop in hoge bomen klimmen en van zwarte pistes skiën. Volgens haar zijn haar bloedjes – vandaag de dag tieners – er veel volwassener van geworden. Dat ze er de nodige bezoekjes en bange uurtjes bij de Eerste Hulp op heeft zitten, ‘ach, dat hoort erbij’.

Hoe voorzichtig ben jij naar je kinderen toe? Hoe zou jij het vinden als ze het liefst op een extreme sport willen? Reageer op onze Facebook >

Wow! Vintage fotoserie laat zien hoe kinderen vroeger speelden >

Reageer op artikel:
‘Mama, ik wil op motorcross en wakeboarden!’
Sluiten