Redactie
Redactie Kids 10 november 2015

‘Mama, wat krijg ik voor mijn derde verjaardag? Een tablet schatje!’

In Amerika, waar de meeste kinderen vóór hun vierde verjaardag een eigen smartphone of tablet hebben.

Onderzoek aldaar wijst uit: van de onderzochte 350 kinderen heeft 83 procent van de kinderen jonger dan 4 jaar toegang tot tablets, en 77 procent een smartphone. In 75 procent van de gevallen was het apparaat daadwerkelijk van het kind zelf. Slechts 3 procent van alle kinderen jonger dan 4 had nog nooit met een mobiel apparaat ‘gespeeld’.

Nog een paar cijfers: 44 procent van de baby’s – waarmee ‘kinderen jonger dan 1 jaar’ bedoeld worden – speelden spelletjes, apps of keken filmpjes op een smartphone of tablet. Tel daar een jaar bij op en dat percentage is nagenoeg verdubbeld: 77% van de twee-jarigen doet dit regelmatig.

Even de handen vrij

De belangrijkste reden waarom ouders hun kind een mobiel apparaat geven zal voor niemand als een verrassing komen: zodat ze de handen vrij hebben om een klusje te doen of te koken (70%), om kinderen stil te houden in het openbaar (65%) of om even de deur uit te kunnen (58%).
Iets meer dan een kwart van de ondervraagde ouders vertelden daarnaast dat ze de tablet ook gebruikten om hun kind te helpen in slaap te vallen.

Tot twee = scherm nee

‘Officieel’ luidt het advies om kinderen tot hun tweede zo min mogelijk (lees: liever helemaal niet) in aanraking te laten komen met mobiele schermen en apparaten. Volgens veel ouders is dit anno nu een behoorlijke uitdaging, en lukt het in de meeste gevallen niet om zo lang te wachten.

Of het nou vóór of na de tweede verjaardag is, het advies luidt om de blootstelling van kleine kinderen aan schermen in ieder geval te beperken en goed op te letten wat voor spelletjes je kind speelt en welke filmpjes gekeken worden.

Digitale wereldburgers (in wording)

Voor de duidelijkheid: er zijn ook argumenten te bedenken waarom het helemaal niet zo erg is dat kinderen al op jonge leeftijd kennismaken met de wonderen der digitale wereld. Dat is immers de wereld waarin ze nu al leven en die gedurende hun leven alleen maar digitaler en mobieler zal worden. Maar dan wel onder begeleiding van papa en mama, zodat een kind opgroeit tot een gezond, digitaal kind.
Daar zijn een aantal tips en tricks mee gemoeid:

1. Als je je kind een fimpje laat kijken, kijk dan (als je niet per se de keuken hoeft te stofzuigen/te koken of iets anders) met hem mee. Door samen naar het filmpje te kijken en er over te ‘praten’, krijgt de bezigheid een interactief, en daarmee een ‘nuttiger’ karakter;
2. Volgens de Consumentenbond is het beter om een 10-inch model te kopen voor jonge kinderen; daardoor kun je beter samen kijken dan naar een kleiner model;
3. Kijk of je je kind warm kunt draaien voor apps, spelletjes en filmpjes met een educatief karakter, er zijn er meer dan voldoende (tip: digidreumes.nl).
4. Telefoons en tablets in de slaapkamer zijn altijd een slecht idee. Niet alleen in die van je kind, trouwens.

Weinig dingen zijn zo passief als achter een tablet of tv zitten

Aan de andere kant…

Niets vervangt ‘echte’ spelletjes doen en samen (voor)lezen, de echte interactie tussen ouders en kinderen en kinderen onderling, zeggen andere deskundigen. Niet alleen voor de sociale vaardigheden van kinderen, maar ook voor de motorische ontwikkelingen: weinig dingen zijn zo passief als achter een tablet of tv zitten.

En ook nog even dit…

Een paar maanden geleden brachten onderzoekers van het Rotterdamse Erasmus MC naar aanleiding van onderzoek een waarschuwing naar buiten. Ze onderzochten 5000 kinderen van zes jaar die vanaf de zwangerschap gevolgd waren, en constateerden een toename in het aantal kinderen dat bijziend was. De onderzoekers in legden een relatie met het feit dat kinderen steeds minder buiten spelen en steeds meer binnen bezig zijn met telefoons, tablets of televisie. Dit is trouwens niet alleen een trend in Nederland, maar vrijwel overal. Hun advies? Max een half uurtje op de tablet en minimaal twee uur per dag buitenspelen.

Hoe kijk jij hier tegenaan? Vertel het op onze Facebookpagina >

Maak je Apple device kidsproof! Zo kunnen ze maar in één app >

Reageer op artikel:
‘Mama, wat krijg ik voor mijn derde verjaardag? Een tablet schatje!’
Sluiten