Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Persoonlijk 31 mei 2017

‘Mama, wat moet je doen als de auto in het water raakt?’

Afgelopen zondagavond reed Famme’s Muriel van de waddeneilanden terug naar huis. Over de A6, over de brug waar het noodlottige ongeval met acteur John Wijdenbosch en zijn gezin plaatsvond. En dit gesprek had zij op dat moment met haar man en kinderen in hun auto. Wat een bizarre samenloop.

We rijden over de A6 naar huis. Hemelvaart hebben we met het gezin op ons geliefde eiland Schiermonnikoog doorgebracht. Of ‘Smiermonkoog’ zoals mijn jongste het noemt. Door zijn vriendje liefkozend ‘Koog’. Vorige week, tijdens een etentje in Amsterdam aan het IJ hadden we het er al over en nu in de auto zoefend over de A6 weer. Wat zou je doen als de auto te water raakt en we niet alleen onszelf, maar ook onze kinderen moeten redden van een gewisse dood. Valt er iets te redden?

In Amsterdam stond de auto in Noord recht aan het IJ geparkeerd. Zonder beschermbalken. ‘Als we nu per ongeluk op het gas drukken, schieten we vol het water in’, zeg ik tegen mijn man. ‘Waar ligt het hamertje eigenlijk.’ Hij weet het niet, samen kunnen we hem ook niet vinden. Geen hamertje. Een paar jaar geleden hoorde ik van goede vrienden dat een zeer goede vriendin van hen te water was geraakt met twee van haar drie kinderen. Ze zaten vastgegespt in het autostoeltje. Omdat haar deur open was kon zij uit de auto komen. Haar kinderen hebben het niet gered. Ik kan er nog vol van schieten als ik er aan denk. Hoe moet je dat verwerken?

LEES OOK: hoe je de veiligheid van een autostoeltje echt test.

En als de auto in het water raakt?

Terwijl we over de A6 rijden begint onze middelste er plots over. ‘Mama, wat moet je doen als de auto in het water raakt?’ Ik prijs hem om zijn goede vraag, maar weet niet goed hoe ik moet antwoorden. ‘Rustig blijven, schatje. En dan zorgen papa en mama dat we er met zijn allen veilig uitkomen.’ Drie blonde ventjes zitten op de achterbank. Het lijkt me het beste antwoord. De man en ik kijken elkaar aan en ik fluister dat we nu echt een plan moeten maken en een hamertje moeten kopen. Misschien zijn de kansen klein, maar je weet het nooit. En het zal wel nooit gebeuren, toch?

Gisteren, op de redactie, las ik met mijn collega’s het nieuws dat acteur John Wijdenbosch met zijn gezin op de A6 te water is geraakt bij Almere. Precies waar wij reden op zondagavond. En vandaag lees ik dat het ongeval in alle waarschijnlijkheid heeft plaatsgevonden op die zondagavond, na een dagje winkelen in Bataviastad. Terwijl wij daar reden en mijn zoon die vraag stelde, lagen zij al in het water. Nee, niets gezien. We zoefden voorbij, het was al laat en donker, we voelden ons veilig. De rillingen lopen over mijn rug. Zij lagen daar in het water. Wat moeten ze gedacht hebben op het moment dat ze te water raakten. Had het voorkomen kunnen worden? Hadden ze een kans gehad? Ik wil er eigenlijk niet aan denken, maar ik vind dat het moet.

Vandaag heb ik een hamertje gekocht voor in de auto en gezocht naar Youtube filmpjes en informatie wat te doen als de auto te water raakt. In onderstaand filmpje (het is Engels gesproken maar wel heel duidelijk) zie je wat je moet doen, ook als je met kinderen in de auto zit.

En in dit filmpje leggen ze uit wat je moet doen als de auto helemaal volloopt met water.

De kans dat je auto in het water raakt is ontzettend klein, maar het gebeurt wel. Ik ga het stappenplan met mijn kinderen doornemen en oefenen met de man. Droog oefenen. Just in case.

Ook zoiets: Ouders die hun mobiel in de auto gebruiken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
‘Mama, wat moet je doen als de auto in het water raakt?’
Sluiten