Phileine schrijft
Phileine schrijft Columns 9 dec 2015

‘Mama, wie is eigenlijk de baas van de wereld?’

Phileine schrijft brieven, aan mensen of types of een groep. Dit keer schrijft ze over een vraag die ze kreeg van haar dochter.

Aan de baas van de wereld,

‘Mama, wie is eigenlijk de baas van de wereld?’ Mijn oudste dochter vroeg het me deze week. Ik had geen antwoord. Ik ken je namelijk niet en ik weet niet wie je bent.

Lief dreigement

‘Waarom wil je dat weten?’ vroeg ik haar.
‘Omdat als jij boos wordt, ik gewoon naar de baas van de wereld ga.’
Het klonk als het liefste dreigement ooit.

‘En wat ga je hem dan vertellen?’
‘Dat jij boos bent en dat ik een snoepje wil.’
‘En jij denkt dat je dan van de baas van de wereld wel een snoepje mag?’
‘Ja want die vindt mij lief. Want die vindt iedereen van de wereld lief.’

Vind je echt iedereen lief?

Is dat zo? Vind je echt iedereen van de wereld lief? Ook al die mensen die gedreven door persoonlijke overtuigingen zoveel mensen kwaad doen? Ook alle mensen die moedwillig andere mensen kwetsen door grappen over ze te maken? Ook alle mensen die over de rug van anderen zichzelf letterlijk en figuurlijk verrijken?

Ik ken je niet, ik weet niet wie je bent maar ik weet wel dat we je nodig hebben. Mensen lijken niet meer te weten wat het gezamenlijk doel van de ‘organisatie’ is en streven ernaar hun persoonlijk doel op te dringen aan anderen. Een heleboel mensen lijken te zijn vergeten dat samenwerken nog altijd de krachtigste vorm van vooruitgang is.

Wat zijn ook alweer de regels?

We moeten misschien nog harder worden wakker geschud. We moeten misschien voor een spiegel worden gezet. We moeten weer even weten wat ook alweer het spel is dat we met z’n allen aan het spelen zijn. Wat zijn ook alweer de regels? Wanneer word je ook alweer gediskwalificeerd? En vooral wanneer ben je ook alweer de winnaar?

Kun jij ons dan alsjeblieft komen vertellen dat het spel an sich het belangrijkste is. Dat niemand de echte winnaar is als we niet allemaal volgens de regels spelen. Dat we alleen verder komen in het spel als we van en met elkaar leren. Dat het spel zelf de winst is. Dat je wint door het spel te spelen en dat je verliest door het spel te willen winnen.

Heb je ‘m ontvangen?

Lieve baas van de wereld, als ik straks mijn dochter in bed leg, dan zal ik haar vertellen dat ik je een brief heb geschreven en dat ik hoop dat we binnenkort samen zullen zien dat je hem ontvangen hebt.
Dat de mensen dan weer wat meer lachen en wat liever voor elkaar zijn.
En dat ze dan een snoepje mag.

Liefs,

Phileine.

Wat zou jij willen sturen naar de baas van de wereld? Reageer op onze Facebook!

Lees ook: Kinderen proeven snoepjes van over de hele wereld >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
‘Mama, wie is eigenlijk de baas van de wereld?’
Sluiten