Redactie
Redactie Kids 10 dec 2014

Mama’s, laten we onszelf weer (mét kind!) op de foto zetten!

Met een telefoon altijd bij de hand, is het supersimpel om even snel een foto te maken van je schattige kind. Alles ligt binnen no-time vast. Alleen waar zijn die fotoboeken gebleven waar jij samen met je kind in staat? Het lijkt net of we onszelf steeds meer wegcijferen en het product van ons -het kind- in de schijnwerpers zet.

We maken weleens selfies, gooien er een filter overheen en zijn klaar om de gezellige foto te posten op Facebook. Toch missen we die ‘pure’, spontane foto’s waarop we samen te zien zijn met onze kinderen. Zo’n foto waarvan je kind later zegt: ‘Ja, zo was mama.’

Schaamte

Schamen we ons na het krijgen van kinderen? Zijn we bang dat we er te dik uitzien? Immers, die zwangerschappen komen nou niet bepaald je figuur ten goede. Hebben we geen zin? ‘Laat mij maar, die kinderen zijn veel leuker en schattiger!’ We zien alleen maar die kinderen. In een leuk hoekje van het huis. Of op een mooi strand. Het perfecte gezin, waarbij jij degene bent die de foto’s maakt. Niemand ziet dat we boodschappen doen, dat wij degene zijn die zorgen dat ze er zo aanbiddelijk uitzien. Dat je na een dag hard werken met ze op de stoel zit om voor te lezen, ruikend aan hun -door jou gewassen- haren. Niemand ziet wat wij vroeger zagen: onze moeders zoals ze ook waren in het dagelijks leven.

Striae, waar ben je?

Alles is tegenwoordig gepolijst. Op de foto’s zie je bijna geen rommelige huizen, maar een geurkaars, een mooie magazine en een kind. Moeders zetten massaal moederblogs op met foto’s van de nieuwste kinderwagens, de must-have kinderkleding en, als het even meezit, een goed gestylede foto van zichzelf inclusief jaloersmakende outfit. We gebruiken onze kinderen als middel om onszelf neer te zetten, maar waar we stiekem achter kunnen verschuilen. Alleen niemand ziet die striae, die lekkende borsten en die foeilelijke zwangerschapsbh’s. Het nieuwste model buggy is blijkbaar veel belangrijker. Kom op ladies, laten we onszelf weer fotograferen. Niet dat we nakend op de foto moeten, maar een beetje meer echtheid is wel zo gewenst. Laten we herinneringen maken voor later. Niet alleen voor je kind, maar ook voor jezelf.

Onze moeders hadden ook muffintops

We spelen een grote rol in hun leven. Zo niet de grootste. Maar op foto’s zijn we niet te zien. Misschien op de ene foto na de bevalling. Uitgeput, van een strijd die we net hebben geleverd. Als we naar foto’s van onze moeders kijken, dan zien we geen cellulitis, muffintops of doodvermoeide gezichten. Niet dat ze dit allemaal niet hebben. Dat vaak wel, maar we zien moeders zoals moeders bedoeld zijn. Oervrouwen die naast dat ze vrouw, zus en vriendin ook moeder zijn. De moeder die je voor ogen had, toen je klein was. Je keek naar haar mooie hals waar je vaak tegenaan lag of haar mooie zachte handen die door je haar wreven als je verdrietig of moe was. Je rook haar. Door de foto heen. Dat was haar: jouw moeder.

Als je het niet voor jezelf doet, doe het dan voor je kinderen. Zodat er een herinnering blijft voortbestaan en waar je kids later aan terug kunnen denken. ‘Oh ja, dat was inderdaad hoe mama was!’. Misschien ben je geen model en voel je je al helemaal niet zo, jij bent wel hun rolmodel. Dat moet gewoon weer worden vastgelegd. En snel een beetje!

Heb jij wel veel foto’s waar jij op staat met je kinderen? Houden zo! Misschien wil je er zelfs wel één met ons delen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Mama’s, laten we onszelf weer (mét kind!) op de foto zetten!
Sluiten