Inga Stoit
Inga Stoit Mind 10 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Dit is de manier om met lastige familieleden om te gaan

Familie kies je niet, je krijgt ze gratis en voor niets. De een treft het hier soms wat meer mee dan de ander. Hoe dan ook, je zult het ermee moeten doen. Deze 3 tips zorgen ervoor dat jij straks beter met je zeurende tante, chagrijnige neef of hysterische oudoom om kunt gaan.

Zoek uit wat ze wel en niet kunnen geven

Iedere relatie is anders omdat iedere persoon ook verschillend is. Je kunt bijvoorbeeld enorm goed lachen met je oom, maar voor serieuze gesprekken kun je niet bij hem terecht. Hij begrijpt je keuzes niet en hij geeft je niet de bevestiging waar je naar op zoek bent. Sommige dingen zijn nu eenmaal zoals de zijn. Je kunt op je kop gaan staan, maar dat verandert niks. Stel daarom je verwachtingen bij, als je dat doet dan word je ook niet zo makkelijk teleurgesteld. Kijk liever naar wat hij wél voor je kan doen en betekenen en focus je daar op. Accepteer hetgeen wat je niet kan veranderen, al is het alleen al voor je eigen gemoedsrust.

Grenzen stellen

Serieuze gesprekken met je zus kunnen soms eindigen in geschreeuw en gejank. Zij gaat je standpunt niet begrijpen, ze is immers heel anders dan hoe jij bent. Ga de volgende keer niet in op haar poging tot een ‘serieus’ gesprek, jij weet beter. Je kunt haar gewoon vertellen dat je niet opnieuw meedoet aan die nonsens. Dit is niet iets wat jij wilt bespreken want het levert niks op. Er zijn genoeg andere luchtige dingen waar je wel met haar over kan praten en waar jullie het leuk over kunnen hebben.

LEES OOK: Nee zeggen is prima: dit zijn momenten waarop je mag weigeren als iemand je om een gunst vraagt.

Tijd voor een professional?

Als je de bomen door het bos echt niet meer ziet is het tijd om een professional erbij te halen. Je kunt dit alleen doen maar ook samen. Helemaal als het gaat om gezinsleden. Het kan heel hulpvol zijn om advies en steun te krijgen van buitenaf. Hulp van buitenaf geeft een frisse kijk op de situatie, je of jullie worden gehoord en er wordt gezocht naar een oplossing tot vrede. En dat is iets wat we natuurlijk allemaal het liefste willen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dit is de manier om met lastige familieleden om te gaan
Sluiten