Marleen Staal
Marleen Staal Kinderen 7 feb 2019
Leestijd: 4 minuten

Makkelijke manieren hoe je met het gezin kan bijdragen aan een beter klimaat

De wereld om ons heen verandert. Hoewel dat een onoverkomelijk gegeven is, kunnen we er wel alles aan doen om deze wereld zo mooi en gezond mogelijk te maken. Niet alleen voor onszelf, maar juist ook voor onze kinderen. Zodat zij leven in een klimaat waar ze zorgeloos kunnen opgroeien.

Veranderingen in het klimaat

De Hollandse seizoenen zoals we die kennen, veranderen. De winters zijn lang niet meer zo streng, de zomers zijn bloedheet en afgelopen zomer was er amper regen te bekennen. In een onlangs verschenen rapport van de VN wordt zelfs gewaarschuwd dat de aarde met 1,5 graden Celsius zal stijgen als we de CO2-uitstoot niet drastisch terugdringen.

And that’s where we come in. Want zeker met je gezin kun je een hoop bijdragen aan een beter klimaat en dat begint al bij de kleinste veranderingen. Dat is niet alleen heel goed, maar ook nog eens leerzaam voor de kids.

In de keuken

We horen je denken:  ja ja, beginnen ze natuurlijk gelijk over vlees eten. En inderdaad, want de vleesproductie terugdringen door als gezin minder vlees te eten maakt al een enorm verschil voor ons milieu. Nu hoef je echt niet gelijk all the way vegetariër te worden, maar die gehaktbal eens vervangen door een balletje falafel of stukje nepkip van de Vegetarische Slager is een goed begin. Probeer in plaats van elke dag, om de dag of één keer in de drie dagen een stukje vlees te eten. Dan kun je altijd nog kijken of het gezin nog een stapje verder kan gaan of dat het goed zo is.

Ook het eten van de juiste seizoensgroenten en -fruit (zodat het niet hoeft worden ingevlogen) is niet alleen leerzaam voor je kind (‘een aardbei eet je in de zomer, een peer in de herfst’), het is ook nog eens goed voor het milieu.

En leer daarbij je kind spelenderwijs afval scheiden. Maak verschillende afvalbakken met kleurtjes of stickers zodat ze weten waar het plastic moet en waar het groene afval. Probeer daarbij ook je hoeveelheid afval terug te dringen door karton of verpakkingen te gebruiken als knutselmateriaal voor de kinderen en eten niet weg te gooien, maar te bewaren voor kliekjesdag.

Het huis

Hoewel steeds meer huizen standaard met het energie label A worden gebouwd, zijn er ook nog genoeg oude huisjes die niet zo energiezuinig zijn. Al hoeft dat niet te betekenen dat je niet energiezuiniger kunt leven als je in zo’n huis woont. Zo kun je tegenwoordig in een oogwenk overstappen op groene energie, de lampen in huis vervangen door LED of spaarlampen en investeren in dubbelzijdig glas zodat de warmte in huis niet verloren raakt.

Kijk ook eens goed naar alle kapotte apparaten in huis, kunnen ze gemaakt worden? En als je ze moet vervangen, check dan eens Marktplaats of de kringloop voor tweedehands exemplaren. Hoe minder nieuwe dingen je koopt en spullen hergebruikt, hoe minder fabrieken roodgloeiend staan te draaien. Voor je kinderen is het ook leuk om te leren recyclen. Neem ze bijvoorbeeld mee naar kringloopwinkels om daar hun zakgeld te spenderen aan speelgoed en koop geen nieuwe kleding voor ze, maar speur tweedehands winkels af.

Wist je dat je als gezin eigenlijk ook veel plastic verbruikt? Met een paar simpele toepassingen kun je dit al terugdringen. 

Minder water

Als je een gezin hebt weet je het als geen ander: er gaat behoorlijk wat water erdoorheen op een dag. Van het huis schoonmaken tot een paar wassen draaien, alles kost water. Dat kun je niet voorkomen, maar je kunt het waterverbruik in huis wel verminderen.

Leer je kinderen bijvoorbeeld te douchen met een zandlopertje in de douche. Ze mogen hem twee keer omdraaien, dan is is het douchen klaar. En leer ze gelijk ook iets minder warm te douchen. Wat betreft de was doen, kun je heel makkelijk de keuze maken om op 30 of 40 graden te wassen. En je hebt tegenwoordig tal van verantwoorde wasmiddeltjes, zodat je ook niet in de weer hoeft met plastic pods die ook niet zo heel best zijn voor het milieu.

Vakantie

Op vakantie met het gezin is niet alleen een duur grapje, maar als je gewend bent twee keer per jaar met het vliegtuig te gaan of honderden kilometers af te leggen in een auto, dan kun je hierin ook milieubewustere keuzes maken.

Ga eens op vakantie in eigen land (zei er iemand de Waddeneilanden of Friesland?) of kijk eens wat voor mogelijkheden er zijn om met de trein te reizen. Dat is niet alleen hele leuke manier voor de kinderen om te reizen (je ziet van alles en je kan lekker vrij bewegen), maar ook nog eens veel beter voor het klimaat, want: minder uitstoot.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme