Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Opvoeden 19 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

‘Zelf doen!’ 5x manieren om je kind onafhankelijk te maken

Werd jij vroeger vreselijk verwend? Congrats. Dan had jij vast een luizenleventje. Toch zul je daar later ook de nadelen van hebben opgemerkt. Toen jij op jezelf ging wonen en opeens zelf een huishouden moest runnen zul je daar waarschijnlijk best wat moeite mee hebben gehad. Op deze manieren maak jij jouw kinderen van jongs af aan onafhankelijk.

Heel stiekem vinden we het best lastig als ze ons straks niet meer nodig hebben. Maar vergeet niet: jij blijft altijd hun mama. Niemand kan zo goed troosten als moeders. Niemand maakt die lasagne zo lekker als jij. En voor wijze raad zullen ze nog altijd naar jou toe komen. Geloof ons nu maar.

Onafhankelijkheid bij kinderen

Hoe fijn we het onbewust ook kunnen vinden dat kinderen ons nodig hebben, toch is het belangrijk om die onafhankelijkheid bij kinderen al op jonge leeftijd te promoten. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat onafhankelijkheid een grote rol speelt in de mate van zelfvertrouwen. Kinderen die onafhankelijk zijn, zullen namelijk in zichzelf geloven, gemotiveerd zijn om dingen aan te pakken, en zelfverzekerd zijn in het maken van keuzes.

Manieren om je kind onafhankelijk te maken

Met je kind onafhankelijk te maken bedoelen we echt niet dat jij je driejarige zoon met een boodschappenlijstje alleen naar de supermarkt moet sturen. Maar een beetje onafhankelijk kan geen kwaad. Hoe je dat aanpakt, lees je hier:

1. Maak een lijstje

Een to-do lijstje klinkt misschien serieus, maar kan heel nuttig zijn. Je kunt het zo vrolijk en kleurrijk maken als jij zelf wilt. Met verschillende stiften, stickers en tekeningetjes kun jij zo’n lijstje dagelijks versieren. Op deze manier ziet je kind wat hij iedere dag moet doen. Dit zijn natuurlijk geen grote taken, maar zelfs de kleinste dingen als ‘aankleden’, ‘ontbijten’, ‘samen de eendjes voeren’ kunnen erop staan. Het gaat niet zozeer om de inhoud van zo’n lijstje, maar meer om het idee dat kinderen van jongs af aan wennen dat ze een verantwoordelijkheden hebben en deze iedere dag kunnen afvinken.

2. Verwacht niet teveel

Engelengeduld. Dat is wat we moeten hebben. Dag in, dag uit moeten we onszelf weer dwingen om geduldig te blijven. Want kinderen mogen nu eenmaal nog een heleboel leren. Dus yes… ook als zij voor de tiende keer de melk naast het glas schenken, moeten we toch echt weer even diep ademhalen, de boel aanvegen en nogmaals uitleggen hoe het moet. Tot ze het op een dag helemaal zelf kunnen.

3. Geef ze tijd

Natuurlijk is het makkelijker en sneller als jij die veters strikt, of die kleren uitzoekt. Maar geloof ons: je kind leert er meer van om dingen zelf te doen. Ook als dat betekent dat jullie ‘s ochtends een half uur langer nodig hebben. Plan die tijd in, en geef ze de tijd om het zelf te doen.

4. Geef ze een routine

Rust, reinheid… en? Juist. Regelmaat. Kinderen hebben onwijs veel behoefte aan routine. Een routine brengt niet alleen peace of mind, maar brengt ook een bepaalde verantwoordelijkheid met zich mee. Als jouw kinderen weten dat ze hun speelgoed moeten opruimen voor ze gaan slapen, of hun tanden moeten poetsen als ze wakker worden, geeft ze dat een onafhankelijk gevoel.

5. Complimentjes!

Bij alles wat ze zelf uitvogelen kun jij ze de hemel in prijzen. Trekken ze hun schoenen verkeerd om aan? Dan kun je ze alsnog een complimentje geven. In the end gaat het er niet om dat ze het perfect doen, maar dat ze het proberen. En dat is zeker een complimentje waard!

Montessori-methode: 5 taken in huis die kinderen zelf kunnen doen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Child Development

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme