Sophie Nortier
Sophie Nortier Gezondheid 10 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

8 Alternatieve manieren om de lucht in huis vochtig te maken

Het lijkt misschien een overbodige luxe, maar vochtige lucht in huis is enorm goed voor je. Zeker voor kinderen, want zelfs de allerkleinsten kunnen flinke last hebben van klachten zoals droge ogen of hoesten. En een hogere luchtvochtigheid in huis kun je heel makkelijk zelf creëren.

Een luchtbevochtiger is een makkelijke oplossing om de luchtvochtigheid in huis te reguleren. De voordelen hiervan, leggen we je hier uit. Mocht je nou geen apparaat in huis willen aanschaffen, simpelweg omdat je dat zonde vindt van je geld of een luchtbevochtiger niet in je interieur vindt passen, dan kun je aan de slag met deze creatieve manieren.

Zelf luchtvochtigheid in huis verhogen

Want vochtige lucht in huis is gewoon een kwestie van een beetje natuurkunde en attributen die iedere moeder wel in huis heeft.

1. Koken zonder afzuiger

Maak je een pan pasta klaar, ben je rijst aan het bereiden of stoom je groenten? Zet de afzuiger uit en laat de stoom lekker vrij de kamer in waaien. Dat zorgt automatisch voor wat meer vocht.

Check alleen wel of je geen hyperactieve brandalarmen aan het plafond hebt hangen.

2. De juiste planten voor binnen

Planten geven je woonkamer niet alleen een groene upgrade, de juiste binnenplanten helpen de luchtvochtigheid in huis te verhogen én zuiveren ook nog eens de lucht. De Krulvaren is een goede bijvoorbeeld of een Lepelplant. Het fijne is dat je planten overal kunt neerzetten, dus kun je elke kamer vochtiger maken.

Goed voor jou én je huis: 8 Planten die de lucht in huis zuiveren

3. Badkamer deur open

Zet de afzuiger in de badkamer eens uit en gooi de badkamerdeur na het douchen of een warm bad lekker open. De badkamer wordt op een natuurlijke manier gedroogd en de lucht in de gang en rest van de kamers wordt gelijk wat vochtiger.

4. De was binnen drogen

Heb je een droger? Zet deze eens gewoon uit. Het drogen van de was aan de lucht is niet alleen beter voor het milieu, het vocht dat van de was afkomt wordt opgenomen in de lucht. Je bent wel wat langer bezig met het ophangen van de was, maar daar kun je dan weer een mindfulness momentje van maken. Neem er de tijd en aandacht voor.

5. Bakje water op de verwarming

Ga voor de old school methode en zet bakjes water op de verwarming. Zeker in de koudere maanden wanneer de verwarming aan staat en de lucht droger dan droog is, is dit een fijne tip. Het water verdampt en als de bakjes leeg zijn, kun je ze gewoon weer opnieuw vullen. Kleine tip: let wel goed op of de bakjes buiten het bereik van kinderen staan en er geen stekkers in de buurt liggen.

Je hebt overigens ook van die handige bakjes die je aan de verwarming hangt om de luchtvochtigheid in huis te verhogen, ken je vast nog wel van vroeger. Ze zijn er tegenwoordig in allerlei kleuren en maten, dus kun je het ook nog eens leuk bij je interieur matchen.

6. Natte handdoek

Een natte handdoek werkt net zoals een bakje water prima voor vochtige lucht. Bijkomend voordeel is dat je een natte handdoek niet kunt omstoten, dus is deze tip helemaal kidproof.

7. Gordijnen vochtig maken

Hangen er gordijnen in huis? Spuit ze wat nat met een spray en zet de ramen open. De verse lucht in combinatie met de natte gordijnen werken als natuurlijke luchtbevochtiger.

8. Vaatwasser open

Wat voor de badkamerdeur geldt, geldt ook voor de vaatwasser. Als de lucht wel wat vochtiger kan in de keuken, stel je vaatwasser dan zo in dat  hij afslaat voordat hij de vaat automatisch droogt. Laat de stoom eruit en zet de deur wagenwijd open. Vochtige lucht gegarandeerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
8 Alternatieve manieren om de lucht in huis vochtig te maken
Sluiten