10 manieren om je metabolisme te versnellen

Kunnen jouw vriendinnen kilo’s fastfood wegwerken zonder een grammetje aan te komen? En kom jij bij wijze van spreke al een kilo aan als je slechts naar een gebakje kijkt? Dit heeft allemaal te maken met je metabolisme – stofwisseling -, aldus de manier en snelheid waarop je lichaam calorieën omzet in energie.

Je geslacht, leeftijd, lengte, hormonen en erfelijke aanleg hebben allemaal effect op de snelheid van je metabolisme. Mannen verbranden over het algemeen meer calorieën dan vrouwen. Evenals jonge mensen. Gelukkig bestaan er een aantal trucjes om je metabolisme te versnellen; aan de slag dus!

1. Sporten

De beste manier om je metabolisme te stimuleren is sporten. Je zet je spieren het beste aan het werk door middel van krachttraining. Spieren verbranden namelijk veel meer calorieën dan lichaamsvet. Work it girl! 

via GIPHY

2. Cardio

Maar ook cardiotraining mag niet aan jouw work out ontbreken! Omdat je intensief beweegt zorg je ervoor dat je meer energie verbruikt tijdens je training.

via GIPHY

3. Vroege vogel

Tja, het is misschien lastig om voor kantooruren de sportschool in te duiken. Maar als je in de vroege uurtjes beweegt, werkt dit de hele dag door op je metabolisme. Je kunt natuurlijk ook fietsend of wandelend naar werk!

via GIPHY

4. Hydratatie

Je stofwisseling krijgt al een klap wanneer je lichaam licht gedehydrateerd raakt, zorg dus dat je voldoende water drinkt!

via GIPHY

5. Groene thee

Je kunt die liters ook inruilen voor talloze koppen groene thee. Dit drankje bevat bepaalde stoffen die vetverbranding versnellen, ideaal!

via GIPHY

6. Koffie

Ha! Koffie houdt je niet alleen scherp maar levert ook een kleine bijdrage aan een snelle stofwisseling. Een zwart bakkie pleur welteverstaan; laat melk en suiker links liggen!

via GIPHY

7. Eet in kleine porties

Hoewel je zou denken dat het werkt om minder te gaan eten – NIET DOEN! –  kun je beter 5 kleinere porties per dag eten. Op deze manier houd je de verbranding goed op gang. YES voor meer snacks!

via GIPHY

8. Eet proteïnen

In vergelijking met vetten en koolhydraten heeft je lichaam 2 keer zoveel energie nodig om proteïnen te verteren. Ideaal voor een snelle stofwisseling! Je vindt proteïnen in tofu, eieren, vis, kip, mager vlees, noten, bonen en zuivelproducten.

via GIPHY

9. Spice it up!

Chilipepers verhogen je metabolisme met 20%! Okay, het gaat maar om gedurende een half uur na de maaltijd, dus pepertjes verrichten geen wonderen. Maar alle beetjes helpen, en een beetje kruiden kunnen geen kwaad!

via GIPHY

10. Slaap voldoende

Te weinig slaap kan je metabolisme flink verstoren. Slaaptekort kan de koolhydraatverwerking aardig aantasten, met vreetbuien en een vertraagde stofwisseling als gevolg. Zorg dus dan je aan voldoende rust toekomst!

via GIPHY

Meer tips voor een gezonde levensstijl:

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

DokterdokterGezondheidsnet

Reageer op artikel:
10 manieren om je metabolisme te versnellen
Sluiten