Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Work & Life 23 okt 2020
Leestijd: 4 minuten

8 handige tips om minder plastic te gebruiken in het dagelijks leven

Gelukkig worden we er tegenwoordig al steeds vaker voor gewaarschuwd: het overmatig gebruik van plastic heeft een negatieve impact op de aarde. Minder plastic, dus!

Omdat veel plastic single use plastic is, belandt het snel in de natuur of in zee, waar het lange tijd rondzwerft. Dit komt omdat plastic moeilijk en zeer langzaam afbreekbaar is. Wie kent de foto’s van aangespoelde walvissen en overleden vogels niet, die verstrikt zaten in plastic voorwerpen, of juist kilo’s plastic in hun maag hadden?

Minder plastic gebruiken

Het is tijd om in actie te komen en goed na te denken of we al dat plastic eigenlijk wel nodig hebben. Wij geven je acht handige tips om je eigen plastic verbruik behoorlijk terug te kunnen dringen:

1. Koop minder plastic flessen

Een inkopper, maar plastic flessen gebruik je vaak maar één keer. Natuurlijk kan je er sommige weer terugbrengen naar de winkel voor recycling, maar wist je dat 91% van de flessen niet wordt gerecycled?
Gebruik als alternatief voor minder plastic een goede waterfles, en was deze af en toe mee in de vaatwasser. Ook kan je kiezen voor glazen flessen voor melk, yoghurt of vruchtensappen.

2. Sla je voedsel handig op

De verleiding ligt op de loer in de supermarkt. Het is snel en handig, om even een plastic zakje noten, havermout en andere pitten en zaden te kopen om lekker door je ontbijt te roeren. Maar denk eens aan alle plastic die je daarmee gebruikt! Koop grote glazen potten om deze noten in te bewaren. Er zijn steeds meer supermarkten waar je dit soort voedsel in grote tanks zelf kan ‘tappen’ en af kan wegen. Neem in je boodschappentas herbruikbare zakjes mee, waar je je buit in kan vervoeren. Dat scheelt!

3. Gebruik geen plastic rietjes meer

De ultieme killer van veel dieren en ontzettend vervuilend voor onze natuur. Rietjes worden in bijna alle gevallen maar één keer gebruikt. Zonde! Hou jij echter wel van een cocktail met een rietje? Bestel dan online ijzeren rietjes die je af kan wassen, of ga bijvoorbeeld voor karton of bamboe!
Goeie tip: bewaar altijd een (bamboe) rietje in je eigen tas als je uit gaat of bijvoorbeeld naar de bioscoop gaat. Zo kan je ‘m wel honderden keren achter elkaar gebruiken. En ben je in een tent waar ze toch nog plastic hebben? Spreek daar het personeel dan eens vriendelijk op aan. Het gebruik van minder plastic is haalbaar, maar daar moet iedereen z’n best voor doen!

4. Kies katoenen boodschappentassen

Wie kent het niet: even snel naar de supermarkt en er bij de kassa achterkomen dat je geen tas bij je hebt. Het even snel kopen van een plastic tas is dan snel gedaan. Zonde, want soms stapelen deze plastic tassen zich op in de keuken, zonder dat je ze gebruikt. Stop in elke tas of rugzak die je hebt daarom een klein, recyclebare tas, zodat je er nooit meer een hoeft aan te schaffen!

5. Wees kritisch in de supermarkt

Het plastic gevaar ligt behoorlijk op de loer in de supermarkt. Wees echter kritisch en neem de tijd om goede beslissingen te maken. Laat appels en peren, verpakt in plastic links liggen, maar weeg je eigen fruit af. Neem hiervoor kleine, herbruikbare zakjes mee als je ze niet zo op de band wil leggen.
Sommige groenten worden aangeboden in plastic, terwijl anderen dit niet hebben. Hartstikke lekker, een eetrijpe avocado, maar deze zijn bijna altijd verpakt in veel te veel plastic. Kijk eerst op de afdeling van groente en fruit zonder plastic, en check of hier alles ligt dat je nodig hebt. Maak van plastic je laatste optie.

6. Gebruik je eigen bakjes bij take-away

Stel; je bent onderweg naar huis en je hebt helemaal geen zin om nog te koken. Even snel de toko in voor een lekkere maaltijd. Helemaal niets mis mee, maar take-away gaat vaak gepaard met enorm veel plastic. Een uitgebreide sushi-maaltijd voor 2 bevat vaak al 4 of meer plastic bakjes en tasjes!
Het kost wat meer voorbereiding, maar als je weet dat je die avond eten afhaalt, neem dan zelf tupperware mee van huis en geef dit aan de chef. Leg hem uit dat je probeert minder plastic te gebruiken. Wie weet inspireer je er ook anderen mee!

7. Kies karton boven plastic

In de supermarkt wordt er gelukkig steeds meer gebruik gemaakt van karton. Dit is eenvoudiger te recyclen en het is vaak beter afbreekbaar. Karton is dus een goed alternatief voor minder plastic. Denk aan wasmiddel in karton, rijst en pasta’s, maar ook verschillende ijssoorten zitten soms in karton in plaats van plastic.

8. Elimineer microplastic

Microplastics komen voor in bijna alle verzorgings- en cosmeticaproducten. Dit zijn hele kleine korreltjes, soms kleiner dan 5 millimeter. Omdat ze zo klein zijn, kunnen rioolzuiveringsinstallaties ze niet filteren. Hierdoor belanden ze alsnog in zee, die daardoor erg vervuild wordt.
Wees hier alert op, en kies waar het kan voor natuurlijke en biologische producten.

Als jouw product polyethyleen (PE), polypropyleen (PP), polyethyleen tereftalaat (PET), polymethyl methacrylaat (PMMA) en nylon bevat, dan zitten er microplastics in. Natuurlijke verzorgingsproducten kan je bijvoorbeeld kopen bij Lush. Zij werken ook met herbruikbare verpakkingen.

Lees ook: Klimaatverandering: 10 dingen die je kan doen om uitstoot te beperken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
8 handige tips om minder plastic te gebruiken in het dagelijks leven
Sluiten