7 manieren om beter met stress te leren dealen

Algemeen Bedrock 28 apr 2022
Leestijd: 5 minuten

Een beetje stress is niet erg: het zorgt er bijvoorbeeld voor dat we beter presteren. Maar wanneer stress niet afneemt na een spannende situatie en een constante factor in je leven is, schaadt dat niet alleen je geluk, maar ook je gezondheid. Deze tips helpen je beter met stress te dealen.

Volgens het CBS hebben we vaak last van stress. Stress vanwege school, werk, vrienden, geld of door social media.

Is stress verkeerd?

Een beetje stress is helemaal niet erg, vanuit vroeger gezien was het juist ook hartstikke handig. Beter 10 keer schrikken van geritsel in de bosjes terwijl het loos alarm is, dan 1 keer niet schrikken van een roofdier en het vervolgens niet overleven.

Tegenwoordig is de kans natuurlijk een stuk minder groot dat we worden opgegeten door een roofdier, maar ons systeem werkt nog steeds hetzelfde en is nog steeds heel gevoelig. Voor een presentatie of examen kan dat heel handig zijn. Er komt bij stress namelijk een cocktail aan hormonen vrij, daardoor krijg je een boost in energie en word je alerter.

Nadat de dreigende situatie is afgenomen, ontspannen je spieren zich weer en word je hartslag weer normaal. Stress wordt pas verkeer als je het vaak ervaart, of als je zelfs last hebt van chronische stress en je lichaam zich niet meer herstelt.

Mensen met langdurige stress hebben vaak spierpijn, een pijnlijke nek en hoofdpijn. Dit komt allemaal omdat hun spieren zich niet meer kunnen ontspannen. Ook onderdrukt de cortisol die in het lichaam vrijkomt bij stress het immuunsysteem, waardoor we vatbaar zijn voor griepjes en verkoudheden. Je snapt ook dat een hoge hartslag en bloeddruk op de lange termijn schade aan bloedvaten en slagaders veroorzaken. Wat op hun beurt dan weer de kans op een hartaanval of beroerte vergroot.

Ook mentaal heeft te veel stress veel gevolgen. Mensen met veel spanning hebben bijvoorbeeld vaak een slechter geheugen, presteren minder goed en kunnen zich minder goed concentreren

Zo kun je er beter mee dealen

Heb je vaak last van stress of zelfs chronische stress, dan is het voor je fysieke en mentale gezondheid belangrijk om daar iets aan te doen.

1. Probeer rustig te worden

Wanneer je veel stress ervaart is het belangrijk om eerst te ontspannen. Als je dat niet doet wordt een oplossing vinden veel moeilijker. Ademhalingsoefening, mediteren, yoga en wandelen zijn dan vaak het eerste waar we aan denken. Mindfulness kan je ook goed helpen.

Maar het is vooral belangrijk om iets te kiezen waar je echt rustig van wordt en dat je iets doet dat je leuk vindt. Soms slaan je gedachten tijdens een wandeling juist op hol en word je er nog niet echt rustig van. Probeer dus iets te vinden dat je echt helpt. Een warme douche is bijvoorbeeld ook perfect.

2. Zorg voor regelmaat

Rust, reinheid en regelmaat zijn niet voor niks nog steeds heel goede pijlers voor een fijn en tevreden leven. Regelmaat in je dag kan helpen om te gaan met stress. Ga elke dag om dezelfde tijd naar bed en sta ook om dezelfde tijd weer op. Doe dagelijks kleine routine taakjes en eet ook op dezelfde tijden. Zo word je weer een beetje jezelf.

3. Piekerkwartiertje

Pieker je veel? Spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld maar een bepaalde periode per dag – bijvoorbeeld tijdens een piekerkwartiertje – mag piekeren. Komen piekergedachten eerder op? Zeg dan tegen jezelf ‘dat bewaren we voor straks’. Dat vergt even wat oefening, maar helpt je echt!

4. Beweeg

Veel bewegen en sporten zorgt voor minder stress. Door te bewegen maak je echt even je hoofd leeg en worden je zorgen minder. En dat zorgt natuurlijk voor minder stress.

Kies ook nu weer iets dat bij je past. Als je hardlopen he-le-maal niks vindt, gaat dat je ook niet blijer maken. Misschien is dansen meer iets voor jou, sowieso zorgt even je heupen losgooien voor een flink shot endorfine.

5. Slaap genoeg

Slapen is heel belangrijk. Genoeg nachtrust zorgt er niet alleen voor dat je lichaam even helemaal wordt gereset. Je gaat ook ontspannen, verwerkt dingen van de vorige dag en als je goed uitgerust bent kun je de volgende dag problemen beter aan.

6. Eet gezond

Gezond eten houd je fit en energiek, daardoor kun je veel beter tegen stress. Eet niet te veel zout en suiker, weinig bewerkte producten en veel fruit, groente, granen, peulvruchten en noten. Zie het momentje in de keuken om je eten te bereiden ook als ontspan moment en geniet daarna van elke hap.

Drink er liever geen wijntje of andere alcohol bij. Dit zorgt misschien even voor een ontspannen gevoel, maar je problemen kunnen er door verergeren. Dat geldt ook voor het gebruik van drugs.

7. Zoek naar oplossingen

Goed voor jezelf zorgen en ontspannen is natuurlijk niet genoeg. Daarmee bestrijd je vooral de symptomen en zorg je ervoor dat je het allemaal wat beter aankunt. Veel belangrijker nog is het aanpakken van de oorzaken en het vinden van oplossing daarvoor.

Doe onderzoek naar waar de stress vandaan komt, kijk waar je geen en juist wel energie van krijgt, ontdek waar je goed in bent, praat erover met iemand die je vertrouwt of schrijf het van je af.

Als je dat hebt gedaan kun je ook echt oplossingen te bedenken. Doe daarbij niet in een keer alles tegelijk, kijk liever naar welke oorzaken je als eerste aan wil pakken en maak daar een stappenplan voor. Denk bijvoorbeeld aan het bespreken van problemen op het werk, vaker nee zeggen of hulp inschakelen.

Doen, want je bent het waard om gelukkig, gezond en zoveel mogelijk stressvrij te leven!

Dit artikel verscheen eerder bij onze collega’s van Bedrock.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme