wpkadmin
wpkadmin Kids 30 jan 2018

Deze moeder schrijft een prachtige ode aan de emoties van haar zoon

Het is 2018 en jongens mogen huilen. Laten we alsjeblieft afspreken dat we de tijden dat mannen hun gevoel niet mochten tonen, achter ons laten. Een moeder uit New Jersey schreef een brief waarin ze haar gedachten over de manier waarop de maatschappij met mannelijke emoties omgaat, geweldig uit.

Open brief over mannelijke emoties

Nadat de moeder van achtjarige Max er door een vreemde op aangesproken werd dat ze haar zoontje troostte na een val, besloot ze een open brief te schrijven. Het werd een prachtige ode aan de emoties van de man.

Liefhebben is een werkwoord

‘Het idee dat jongens geen pijn kunnen hebben, dat ze geen gevoel hebben, brengt op de lange termijn zó veel schade aan. Net als de overtuiging dat een teken of gebaar van genegenheid op de één of andere manier hun mannelijkheid schaadt – de druk zich altijd te moeten ‘vermannen’, achtervolgt ze de volwassenheid in. Daardoor zullen ze later wellicht moeite hebben met het ervaren van liefde en genegenheid. Blijdschap is zowat de enige emotie die ze leren te uiten en dan vragen wij ons af waarom ze daar altijd maar naar streven.

Het wordt ze geleerd dat verdriet een zwakte is. Dat praten over hun angsten of tekortkomingen ze minder mannelijk maakt. Ze kunnen niet treurig zijn, niet rouwen. Huilen durven ze niet. En dat uit zich allemaal in de manier waarop ze zich gedragen als man en vader en daar heb ik een hekel aan.

Liefhebben is een werkwoord. Het is iets wat je kunt doen. Het is niet hetzelfde als vertroetelen of verwennen. Liefde is iets wat mijn zoon verdient. Ik zal hem altijd liefhebben als hij pijn lijdt en ik hoop voor hem dat hij altijd open zal staan voor liefde, zodat hij op zijn beurt lief kan hebben. En zo die cyclus voortzet.’

Reageer op artikel:
Deze moeder schrijft een prachtige ode aan de emoties van haar zoon
Sluiten