Marleen Staal
Marleen Staal Kinderen 15 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek zegt: Ook mannen moeten letten op hun biologische klok

Zelf voel je hem misschien regelmatig tikken, maar ook mannen zouden er goed naar moeten luisteren: hun biologische klok. Dankzij nieuw onderzoek is namelijk duidelijk geworden dat mannen die gezinsuitbreiding uitstellen net zoveel risico’s lopen en ook   met zich meedragen als vrouwen.

We krijgen steeds later kinderen, dat is een feit. Hadden onze grootouders gerust een gezin van zeven kinderen tegen de tijd dat ze de 40 jaar aantikten, anno 2019 beginnen we pas veel later met het stichten van een gezin. Zeker mannen wachten langer dan vrouwen met het krijgen van kinderen. In de Verenigde Staten ligt de leeftijd waarop mannen gemiddeld kinderen krijgen de afgelopen 40 jaar zelfs boven de 45 jaar.

LEES OOK: Nader jij de 40 jaar? Zo ‘riskant’ is op latere leeftijd kinderen krijgen

Latere leeftijd kinderen krijgen

Hoe dat kan? Volgens het onderzoek dat gepubliceerd is in Maturitas valt dat onder andere te wijten aan de enorme ontwikkeling van technologieën op het gebied van voortplanting. Vrouwen kunnen namelijk er ook voor kiezen om bewust alleenstaand moeder te worden, dus zonder vader in beeld, als ze graag willen en dus hoeven ze niet wachten op een mannelijke partner wanneer hij dit ook graag wilt.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat wachten met kinderen niet alleen voor vrouwen een hoger gezondheidsrisico met zich meebrengt, op latere leeftijd kinderen krijgen heeft ook impact op mannen, zoals vruchtbaarheid en een kleinere kans op een zwangerschap. Beide seksen hebben dus een gelijk aandeel in of zwanger raken op latere leeftijd lukt ja of nee.

Vruchtbaarheidsproblemen en risico’s bij geboorte

Voornamelijk mannen die ouder zijn dan 45 kunnen te maken krijgen met vruchtbaarheidsproblemen. Ook voor hun partner kan het feit dat mannen wachten met kinderen problemen geven, waaronder complicaties zoals pre-eclampsie, diabetes en zelfs vroeggeboorte. Kinderen van oudere vaders hebben daarnaast ook kans op stilgeboorte, een lager geboortegewicht en andere risico’s bij de geboorte. Wanner deze kinderen ouder worden is tot slot de kans op cognitieve stoornissen, kinderkanker en autisme ook groter.

Niet niks dus. Volgens een van de onderzoekers kan de afname van testosteron voor deze problemen de oorzaak zijn. De kwaliteit en de hoeveelheid van de sperma zou ook een rol kunnen spelen, maar daar is nog verder onderzoek voor nodig.

In ieder geval blijkt uit dit onderzoek dat niet alleen vrouwen, maar ook mannen een grote rol spelen bij zwanger raken op latere leeftijd. Dus nee, mannen hebben niet alle tijd van de wereld. Als je graag kinderen wilt, dan moeten ook mannen op tijd aan de bak.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme