Susan Dalstra
Susan Dalstra Gezondheid 20 okt 2017

Dit is de reden waarom mannen nét wat zieliger zijn dan wij als ze griep hebben

Kijk, we bedoelen het verder niet gemeen, maar dat mannen een griepje doorgaans omarmen met groot gevoel voor drama is een vaststaand feit. Nu blijkt dat die stakkers daar helemaal niks aan kunnen doen. 

Wetenschappelijke reden

Terwijl vrouwen bij een stevige verkoudheid gewoon doorgaan met het leven van alledag, verwacht de gemiddelde man toch wel een staande ovatie wanneer hij ondanks griep zijn bed uit komt. Uit onderzoek van de John Hopskins University blijkt nu dat er wel eens een wetenschappelijke reden kan zijn waarom zieke mannen veranderen in grote baby’s: ze hebben gewoon simpelweg veel meer last van de symptomen.

Oestrogeen

Het vrouwelijke hormoon oestrogeen heeft een anti-viraal effect dat beschermt tegen de meer agressieve symptomen van een griepje. Wanneer een virus je lichaam bereikt, maakt het je ziek wanneer het zich repliceert binnen de lichaamscel die het virus ontvangt. De hoeveelheid kopieën in je systeem bepaalt hoe zwaar de griep is en hoe ziek je je voelt. Oestrogeen zorgt ervoor dat die vermenigvuldiging zich beperkt – maar alleen bij vrouwen.

Impact

In eerder onderzoek werd ook al een verband gevonden tussen oestrogeen en het immuunsysteem. Dit onderzoek duidt erop dat de impact van oestrogeen nog sterker is dan voorheen werd gedacht. De volgende keer dat hij geveld is door griep zullen we dus iets minder hard met onze ogen rollen bij ieder hoestje. (En een geruststelling: het virus houdt meestal 48 tot 72 uur aan).

Ja da-háág! Deze 7 mythes over griep en verkoudheid mag je dus vergeten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Pure Wow

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dit is de reden waarom mannen nét wat zieliger zijn dan wij als ze griep hebben
Sluiten