Noortje Molenaar
Noortje Molenaar Kids 8 jul 2017
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek bewijst dat mannen baby’s niet zo snel horen huilen als vrouwen

Was jij het die er vannacht – weer – uit ging om toen jullie baby van zich liet horen? Of ging dat vroeguh altijd zo? Grote kans dat dat meer regel is dan uitzondering, want onderzoek heeft uitgewezen dat mannen er niet altijd wat aan kunnen doen dat zij de baby niet hebben horen huilen.

Mannen en vrouwen pakken de opvoeding sowieso ieder op hun eigen manier aan. Wat blijkbaar al begint bij het omgaan met gebroken nachten. Hoewel sommige mannen soms doen alsóf ze nog slapen, zijn er ook mannen die de huiltjes echt niet horen. En daar is zelfs wetenschappelijk bewijs voor.

Afleiding

Het Amerikaanse National Institute of Child Health onderzocht 18 mannen en vrouwen – oké, geen groots onderzoek inderdaad – en keek daarbij naar hun hersenactiviteit. De personen werden afgeleid, terwijl onderzoekers ze ondertussen in de gaten hielden met hersenscans. Ook werden ondertussen ‘rustgevende’ geluidsfragmenten van ruis afgespeeld met tussendoor korte intervallen van babyhuiltjes.

LEES OOK: Dit is waarom vaders geen babytaal gebruiken

Hersenactiviteit

De scans lieten zien dat vrouwen direct alert waren bij het horen van gehuil, terwijl mannen rustig bleven en minder hersenactiviteit toonden. Er bleek duidelijk verschil te zijn tussen vaders en moeders. Waar dat precies aan ligt is nog niet helemaal duidelijk. ‘Dit gaan we nog onderzoeken. Net als dat we gaan kijken of er nog verschil is in leeftijden en de leeftijd waarop men ouder werd,’ vertelt Marc Bornstein, een van de onderzoekers.

Autisme

De onderzoekers hebben dit later ook getest met gehuil van baby’s die later autisme bleken te hebben. Opmerkelijk was dat vaders en moeder toen wél allebei direct reageerden. Waarschijnlijk komt dit doordat deze huiltjes een hogere toon hebben.

Vaders zitten overigens wel vol briljante ideeën: deze (hele knappe) vader heeft namelijk een geweldige manier gevonden om zijn baby te laten stoppen met huilen. En check ook deze hilarische vader-instructievideo’s.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Huffington Post

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Onderzoek bewijst dat mannen baby’s niet zo snel horen huilen als vrouwen
Sluiten