Janne Vogel
Janne Vogel Persoonlijk 6 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Echt waar: mannen doen tegenwoordig meer in het huishouden dan óoit

Het huishouden ís een big deal en op een of andere manier worden vrouwen vaak nog steeds gezien als de wezens die het op mogen knappen. (Kom op jongens, het is 2018.) Goed nieuws voor ons feministen: uit nieuw onderzoek blijkt dat mannen tegenwoordig al meer doen dan eerst. Yes.

De onderzoekers hebben door middel van een aantal studies aangetoond dat babyboomers, mannen uit generatie X én millenials meer helpen in het huishouden en met het opvoeden van de kinderen dan ooit.

Equal rights

De eerste twee studies onderzochten hoe vrouwen werden gezien van 1970 tot begin 2000, zowel thuis als op de werkvloer. Aan de deelnemers werd gevraagd of ze vrouwen geschikt vonden voor de politiek, of moeders zouden moeten werken en hoe de man-vrouw verhouding in het huishouden zou moeten zijn. Volgens het onderzoek ging het tot de jaren ’90 goed met de gelijkheid, maar kreeg de equal rights stroming een beetje een tegenslag tot begin 2000. Na de tegenslag ging het weer lekker.

Mannen en het huishouden

Het volgende onderzoek keek specifiek naar de man-vrouw verdeling in het huishouden en de resultaten waren inspirerend: mannen begonnen in de loop van de tijd steeds vaker de afwas te doen. Hallelujah! Ja ja, onze lieftallige mannen doen tegenwoordig meer in het huishouden dan eerst. Waar ze (heel) vroeger na hun werk meteen op de bank ploften of met tegenzin een uurtje hielpen, helpen ze momenteel 4 uur per week mee. Opmerkelijk: in 1995 hielpen de mannen ook al vier uur mee, tot dat opeens weer minder werd.

Makkelijker

Het onderzoek wees ook uit dat getrouwde vrouwen tegenwoordig een stuk minder tijd aan het huishouden besteden (gemiddeld zo’n 14,2 uur) dan getrouwde vrouwen in 1965 (gemiddeld 30,4 uur). Waarschijnlijk hebben ze deze vermindering te danken aan de technologie die de taken een stúk makkelijk maakt. Maar, ehm, de mannen doen dus eigenlijk helemaal niet zo heel veel meer dan vroeger, wij hebben het zelf gewoon iets makkelijker gekregen. Want zeg nou zelf, vergeleken met die 30,4 uur is 4 uurtjes hulp wel héél weinig.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Babble

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Echt waar: mannen doen tegenwoordig meer in het huishouden dan óoit
Sluiten