Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Work & Life 3 nov 2018
Leestijd: 1 minuut

Waarom mannen meer liegen dan vrouwen en vaker tegenover andere mannen

The word is out: mannen liegen meer dan vrouwen. Althans, tijdens zakelijke onderhandeling vooral. Niet omdat ze niet eerlijk willen zijn, maar waarschijnlijk omdat ze gewoon competitieve zijn, suggereert een nieuw onderzoek.

Eerder onderzoek

Uit een eerder onderzoek, waar enquetes werden gehouden, blijkt dat mannen ongeveer drie keer per dag liegen, meer dan vrouwen, die ongeveer twee keer per dag liegen. Mannen hebben de neiging om op een meer egoïstische manier te liegen – of dat nou gaat om de schuld te verschuiven, omdat ze zich eigenlijk schamen of omdat ze willen voorkomen dat hen pijn wordt gedaan. Vrouwen liegen op een manier die bedoeld is om anderen zich beter te laten voelen.

Nieuw onderzoek

Voor een nieuw onderzoek werden 138 volwassenen onderzocht die banen hadden waarvoor onderhandeld moest worden. De vragenlijst bestond voornamelijk uit goedaardige vragen over het evenwicht tussen werk en privé, maar er waren ook gerichte vragen over romantische en seksuele interesses, en over ethiek in onderhandelingsscenario’s. De gegevens uit het onderzoek gaven aan dat mannen meer geneigd waren te liegen in situaties waarin ze tegenover andere mannen stonden. Interessant is dat wanneer mensen gevraagd werken om te reageren op een onderhandelingsscenario met een persoon die ze niet kenden, mannen des te bereid waren om onethisch te handelen als ze hun onderhandelingspartner aantrekkelijk vonden – of dat nou om mannen of vrouwen gaat. De resultaten van het onderzoek suggereren dat mannen tijdens onderhandelingen meer liegen tegen aantrekkelijke mannen dan onaantrekkelijke mannen. De theoretische reden is dat mannen concurreren met andere mannen.

Je zou het natuurlijk ook kunnen zien, dat wanneer mannen liegen tegen andere mannen het geen belediging is, maar juist een compliment voor zijn plek in de markt ;-).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Waarom mannen meer liegen dan vrouwen en vaker tegenover andere mannen
Sluiten