Onderzoek bewijst: mannen maken minder schoon, maar klagen wel het meest over rommel en troep

In de ideale wereld zouden taken als opruimen, schoonmaken, het brengen en halen van kinderen van en naar clubjes, koken en andere huishoudelijke taken gelijkwaardig verdeeld zijn tussen De Man en jijzelf. In de ideale wereld, dus. Dat we daar niet in leven, maakt dit onderzoekje maar weer even mooi duidelijk.

Klagende mannen

Dat niet elke man een ster is in het huishouden, hoeft natuurlijk niet bewezen te worden door een ingewikkeld onderzoek, dat weten we allang. Ja, absoluut, ze doen hun best om te helpen en zo, maar dan moeten ze niet klagen als het soms een rommel is. En laat dat nu net zijn wat ze volgens onderzoek dus wél vaak doen.

LEES OOK: Deze echtgenoot verdedigt zijn vrouw voor het niet schoonmaken in huis

Mannen maken minder schoon

Schoonmaakmerk Kärcher wilde hun doelgroep beter leren kennen en lieten er daarom een onderzoekje op los. Of zeg maar gerust onderzoek, want het beslaat de gehele globe. Zij onderzochten meer dan 6 duizend mannen en vrouwen en analyseerden hun schoonmaakidealen én -gedrag. Daaruit bleek dat vrouwen een uur langer per week besteden aan schoonmaken. Zij zijn er namelijk gemiddeld drie uur en 57 minuten per week mee bezig, tegenover 2 uur en 41 minuten wat betreft mannen.

Maar dan wel eisen stellen…

Maar goed, we wisten dus al dat mannen minder actief zijn met de stofzuiger. Waar het ons in dit geval écht om gaat – en nu komt het, mannen, lees even mee – is dat mannen dus méér zeuren over troep dan vrouwen doen. Ook stellen ze hogere eisen aan hoe schoon een huis moet zijn. Drie op de vier mannen (74 procent) die meededen aan het onderzoek zeiden het ‘heel belangrijk’ te vinden dat hun huis schoon is, in tegenstelling tot maar 64 procent van de deelnemende vrouwen. Hier gaat iets mis, mensen. En goed ook.

Hoe jonger, hoe minder

Een ander opvallend feitje is dat hoe jonger de generatie is, hoe minder we om schoonmaken geven. Jonge millennials (18 tot 24 jaar) besteden de minste tijd aan schoonmaken, namelijk 2 uur en 39 minuten per week. Mensen met een leeftijd die tussen de 25 en 33 ligt, maken het meeste schoon. Zij staan gemiddeld 4 uur en 34 minuten per week te boenen in huis.

7 x trucs om een huis vol kinderen langer spic en span te houden

Karcher

Reageer op artikel:
Onderzoek bewijst: mannen maken minder schoon, maar klagen wel het meest over rommel en troep
Sluiten