Redactie
Redactie Beauty 21 okt 2016

Mannen met stoppelbaarden zijn super aantrekkelijk, maar…

Als je dacht dat je alles wist over je behaarde (bebaarde) vriend, moet je dit stukje vooral lezen. Maak je klaar voor een paar wetenschappelijke tegenstrijdigheden die het daglicht niet kunnen verdragen.

Komt-ie:
Heeft je een vriend een stoppelbaard? Dan is ‘ie moeilijk knap.
Heeft je vriend een lange(re) baard? Dan heb je er langer lol aan, maar is ‘ie wel sexistisch.

Korte fling

Je hebt een vriend met stoppelbaard dus? Lucky you, want dan heb je een behoorlijke knapperd te pakken. Althans, dat beweert onderzoek dat onlangs gepubliceerd werd in the Journal of Evolutionary Biology. Alleen ga je er niet heel lang van genieten, want datzelfde onderzoek meent dat mannen met sexy stoppelbaardje voor vrouwen vaker een korte fling zijn.

Gevolgd door de lange termijn

In tegenstelling tot mannen met lange(re) baarden, want die zijn overwegend geschikter materiaal voor the long run. En om daar nog een ander stigma tegenaan te gooien: mannen met een (lange) baard zijn vaak sexistischer (voordat je boos wordt, dat zeggen wij niet, maar dit onderzoek wel).

Hoe de onderzoekers tot deze wonderlijke wetenswaardigheden kwamen? Meer dan 8500 vrouwen kregen foto’s te zien van mannen die danwel compleet geschoren waren, in bezit van lichte of donkere stoppelbaard en varianten met lange(re) baarden. Ook werd naar hartelust gefotoshopt met wenkbrauwen, jukbeenderen en de kaaklijn om de gezichten meer of minder mannelijk te doen ogen.

[source id=”attachment_121449″ align=”none”][/source]

En de winnaar is…

Tja, en toen volgden de resultaten. Vrouwen vinden mannen met een vrouwelijk gezicht (lees: weinig gezichtshaar) over het algemeen minder aantrekkelijk, maar tegelijkertijd vinden ze ook mannen met een extreem mannelijk gezicht ook allesbehalve aantrekkelijk. Mannen met een stoppelbaard kwamen overtuigend als ‘meest aantrekkelijk’ uit de bus.

Maar…

Baarden kunnen volgens datzelfde onderzoek ook als symbool van mannelijke dominantie gelden. Want mannen met een baard – of überhaupt met gezichtshaar – zijn vaak sexistischer, zo blijkt uit het andere, eerder genoemde onderzoek. Van de ondervraagde mannen had het merendeel dat zich kon vinden in sexistische uitspraken een (stoppel)baard. Zij zouden volgens het onderzoek – al dan niet onbewust – een koppeling maken tussen hun mannelijkheid (en superioriteit over vrouwen) door hun baard te laten groeien.

Tot slot nog een ander leuk weetje

En daarnaast kunnen er in baarden ook veel bacteriën zitten. Maar dat hoeft helemaal niet erg te zijn, want het derde onderzoek dat we in dit artikel aanhalen bewijst dat deze bacteriën mogelijk zeer geschikt zijn voor de ontwikkeling van nieuwe antibiotica. Dat je het even weet.

Ho ho, wacht eens even: wat is er gebeurd met het onderzoek dat beweert dat kale mannen de meest sexy, sterke en mannelijke mannen zijn?

Bron hoofdfoto: youbeard

Reageer op artikel:
Mannen met stoppelbaarden zijn super aantrekkelijk, maar…
Sluiten