Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Gezondheid 14 november 2017

Mannen die voor een kindje gaan moeten ook stoppen met alcohol drinken

Zonder twijfel is zwanger zijn een prachtige ervaring en hoe cliché het ook moge klinken, een wonder van de natuur. Maar echt leuk is het niet om je lichaam te zien veranderen en meer dan 9 maanden lang te stoppen met alcohol en zalige spijzen (sushi! Franse kaas!) te moeten laten staan. Niet eerlijk, zeker niet in vergelijking tot de man, die vrolijk doorfeest. Daar lijkt nu een einde aan te komen met verschillende onderzoeken.

Het is absoluut geen pretje om meer dan 9 maanden te moeten nippen aan cranberrysap, alcoholvrije wijnen en af en toe een 0% biertje, terwijl de man tegenover je een heerlijk glas wijn (of twee of drie) naar binnen slurpt. En aangezien ik bijna drie jaar lang non-stop zwanger ben geweest maakte mij dat bij tijd en wijlen flink sacherijnig. Misschien niet terecht, maar volkomen te verklaren. Ik kan dan ook niet ontkennen dat ik best wel enthousiast werd van het bericht dat het verstandiger is als niet alleen de vrouw, maar ook de man moet stoppen met alcohol als je probeert zwanger te worden.

Mannen stoppen met alcohol drinken

De reden is dat onderzoeken aantonen dat het drinken van alcohol de kwaliteit en productie van het sperma kan beïnvloeden en daarmee fysieke en mentale ontwikkeling van de foetus. Uit Deens onderzoek onder 1221 jonge mannen werd gekeken naar de kwaliteit van het zaad voordat er gedronken werd en tijdens het onderzoek terwijl er gedronken werd. Er werd gekeken naar aantal, vorm, volume en de concentratie. Hoe meer er gedronken werd, des te slechter het zaad uit de test kwam.

LEES OOK: Deze drankjes zonder alcohol zijn anders verdraaid lekker.

Vervolgonderzoek zou moeten uitwijzen wat alcoholgebruik doet met de ontwikkeling van de foetus en baby op latere leeftijd. Er zullen echter maar weinig respondenten te vinden zijn die hieraan willen meewerken. Analyses over de effecten op kinderen die een ouder hebben gehad die voor en tijdens de conceptie flink doordronk, zouden tot conclusies kunnen leiden.

Ontwikkeling baby

Het Deense onderzoek is niet het enige dat voorzichtige conclusies trekt over alcohol en de ontwikkeling van een baby. Ook Australisch onderzoek toonde aan dat ondeugden van de man als alcoholinname, overgewicht en roken een negatief effect hebben op de ontwikkeling van het kind.

Genoeg reden voor ons om onze mannen te laten weten dat ‘It takes two to Tango’ dus vanaf nu gaat het slot op de drankenkast, totdat er een gezond kindje aan het groeien is in de buik. En als je dan toch al zo gezond bezig bent en je verantwoordelijkheid neemt als kersverse ouders, dan rijden de mannen de rest van de 9 maanden nog wel even mee op deze gezonde trein. Niet dan?

LEES OOK: 6 redenen om sowieso te minderen met alcohol.

Reageer op artikel:
Mannen die voor een kindje gaan moeten ook stoppen met alcohol drinken
Sluiten