Susan Dalstra
Susan Dalstra Persoonlijk 7 jan 2019
Leestijd: 1 minuut

Een mannengeur kan ertoe leiden dat een vrouw meer alcohol drinkt

Als een man goed in de cologne heeft liggen marineren, kan dat ertoe leiden dat je als vrouw meer drinkt. En dat is niet om de geur te verdringen. 

Vruchtbare fase

Psychologen van de universiteit van Florida wilden onderzoeken wat het effect van een mannengeur is op het drinkgedrag van een vrouw. Uit eerder onderzoek bleek namelijk dat de geur die vrouwen afgeven wanneer ze in haar vruchtbare fase zitten, ertoe leidt dat mannen meer drinken. Deze keer draaiden ze de rollen om en lieten 103 vrouwen tussen de 21 en 31 jaar of dat andersom ook geldt.

Feromoon

De vrouwelijke deelnemers werd verteld dat ze meededen aan een consumentenonderzoek voor mannengeuren en alcohol. Ze kregen geurstrips onder hun neus geschoven die waren besprenkeld met een fabrieksvariant van androsteron (een feromoon dat wordt gevonden in het speeksel van roofdieren) en met gewoon water. Vervolgens kregen ze twee biertjes voorgeschoteld. De vrouwen die meer waren blootgesteld aan de androsteron, dronken binnen een tijdsbestek van 10 minuten één tiende meer dan de vrouwen die alleen water roken.

Alcohol en seks

‘We concluderen dat het ruiken van een mannelijke, seksuele geur, ook als die niet bewust wordt geroken, drinken aanmoedigt vanwege de lange culturele associatie tussen alcohol en seks’, zegt de studie. De onderzoekers geven toe dat hun lab-onderzoek niet per se gelijk staat aan de realiteit, maar de twee studies tonen wel aan dat er een verband is tussen geur en hoeveel mannen en vrouwen drinken.

Inhaalslag

Dat mannen meer drinken dan vrouwen is overigens een misverstand. Dat was misschien begin twintigste eeuw het geval, maar inmiddels hebben vrouwen een flinke inhaalslag gemaakt. Mannen die na 1980 zijn geboren blijken ‘maar’ 1,1 keer meer drank te drinken dan vrouwen.

Goed om te weten: dít alcoholische drankje zorgt ervoor dat je je sexier voelt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Independent

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme