Marianka’s (40) zoontje liep weg: ‘Ineens hoorde ik de kinderen niet meer spelen’

Vraag aan een willekeurige moeder wat één haar grootste angsten is en we weten zeker dat ‘mijn kind kwijtraken’ in de top drie staat. Het overkwam Marianka Solarz (40) vorig jaar. Haar vierjarige zoon Yasin (toen 3) speelde samen met zijn tweejarige buurjongetje en wat vriendjes op de trampoline op de stoep, totdat ze opeens het geluid van spelende kinderen niet meer hoorde.

Verdwenen

Marianka: ‘Yasin was samen met wat kinderen uit de buurt buiten aan het spelen. Hij was toen drie jaar oud en vond het leuk om met zijn buurjongetje van twee en wat oudere kinderen op de trampoline te springen. Hij was nog jong, maar omdat die oudere kinderen erbij waren, maakte ik me weinig zorgen. Ik zat op dat moment bij de buurvrouw, tot we ons ineens realiseerden dat we de kinderen niet meer hoorden spelen. In een reflex renden we naar buiten en daar zagen we dat alle kinderen verdwenen waren.’

‘Er schoot paniek door me heen, pure paniek. De buurvrouw en ik besloten samen te gaan zoeken en al snel kwamen we de oudere kinderen uit de buurt tegen, die waren waarschijnlijk op weg waren naar een speeltuin in de buurt. We vroegen of ze wisten waar de twee jongetjes waren, maar ze hadden geen idee, zeiden ze. Op dat moment zijn de buurvrouw en ik opgesplitst en hebben we een zoekactie op touw gezet.’

Panisch

‘Yasin is een heel ondernemend ventje. Toen hij een jaar oud was klom hij al in het twee meter hoge tuinhek. Hij is voor niks en niemand bang en gaat graag op avontuur. Hij kon dus overal zijn. Panisch stapte ik op de fiets en ben ik alle mogelijke plekken afgereden. Eerst alle speeltuintjes en later de winkels in de stad. De buurvrouw is lopend de andere kant op gegaan.’

Op een gegeven moment waren we met tien man de buurt aan het uitkammen

‘Onderweg belde ik in paniek mijn ex-vriend, de vader van Yasin. Toen ik zei dat ik zijn zoon kwijt was is hij meteen naar buiten gekomen om mee te helpen zoeken. Hij trommelde nog tien man om te helpen om hem te vinden. De meesten hadden een auto, dus hebben in no-time de hele buurt uitgekamd.’

Als een kip zonder kop

‘Onderweg sprak ik iedereen aan die ik tegenkwam om te vragen of ze misschien twee kleine kinderen waren tegengekomen onderweg en of ze alsjeblieft naar ze wilden uitkijken. Ook in de winkels deed ik dat. Ik fietste eerst naar de Action, dat was voor Yasin een speelgoedwinkel dus de kans was groot dat hij daar zou zijn. Als een kip zonder kop liep ik door de winkel. Niemand had ‘m gezien.’

De wanhoop nabij

‘Het is onbeschrijflijk hoe je je als moeder voelt als je weet dat je kind weg is. Mijn buik deed pijn, ik had het warm. Om me heen leek alles onwerkelijk. Alles schoot door mijn hoofd. Horrorbeelden, want we wonen dichtbij een drukke weg. Ik was de wanhoop nabij, vooral omdat zijn school aan de overkant van die weg staat. Een bekende plek die hij feilloos weet te vinden. Was hij overgestoken? Ook fietste ik langs meerdere vrienden en Yasins oppasoma die ook mee kwamen zoeken. De slager, waar hij altijd een plakje worst krijgt, had ‘m ook niet gezien. Intussen was hij al een half uur verdwenen.’

‘Mijn ex belde me tussendoor nog om te vragen of ik de politie had gebeld. Ik reageerde dat ik geen tijd had voor die onzin, en hem zelf wel ging zoeken. Mijn buurvrouw belde uiteindelijk de politie en zij tipten hem dat de kinderen wel eens bij de slager zouden kunnen zitten. Hij vertelde dit tegen mij, waarna ik nog een keer richting de slager fietste. Toen ik aankwam zag ik ze, de jongens. Godzijdank, ze leefden nog.’

Met geen pen te beschrijven

‘Het gevoel dat ik had toen ik mijn kind weer zag is met geen pen te beschrijven. Ik wist niet waar ik moest kijken op dat moment. Ik gooide mijn fiets op de grond en sloot ‘m meteen in mijn armen. Het enige wat ik kon zeggen was dat hij zijn mama nóóit meer zo mocht laten schrikken. Hij begreep er niks van en begon meteen te huilen. Helemáál toen hij ook de politie zag. Zij hebben hem op een lieve, goede manier laten weten dat hij niet meer zonder het te zeggen op pad mag gaan.’

Van de Action gingen ze naar de slager, voor een plakje worst

‘Toen ik Yasin vroeg waar hij geweest was, vertelde hij dat hij samen met zijn buurjongen op weg was gegaan naar de Action om een cadeautje te kopen. Eenmaal daar kwam hij erachter dat hij niks kon kopen zonder geld en besloten de ventjes naar de slager te gaan voor een plakje worst. De slager hield de jongens uiteindelijk bij zich en belde de politie. Drie kwartier lang zijn ze weggeweest.’

De meest felle zwembroek van het strand

‘De angst die ik op die dag heb gevoeld wil ik nooit meer meemaken. Ik heb meteen een horloge met een gps-tracker aangeschaft voor Yasin: een normaal horloge dat een signaal afgeeft waardoor ik kan zien waar hij is. Die krijgt hij alleen om als we naar een plek gaan waar het druk is, zoals een pretpark of de dierentuin. Uit zichzelf weglopen laat hij wel namelijk uit zijn hoofd. Gaan we een dag naar het strand, dan zorg ik dat hij de meest felle zwembroek van het strand aan heeft zodat ik hem zo tussen de menigte uit kan pikken.’

Herkenningspunten

‘Ook heb ik samen met hem rondjes door het dorp gemaakt en met hem herkenningspunten geleerd, zoals de watertoren en het speeltuintje. Ik heb ‘m geleerd hoe hij vanaf die punten naar huis kan lopen. Ook weet hij de straatnaam van mij en die van zijn vader, inclusief het huisnummer. Regelmatig test ik of hij het nog weet. Mocht hij ooit weer verdwalen en iemand vraagt aan hem waar hij woont, kunnen ze ‘m op die manier makkelijk thuisbrengen. Ik raad alle ouders dit met hun kinderen te doen. Het kan iedereen overkomen. Je hoeft maar even de andere kant op te kijken en ze zijn verdwenen. Hoe alert je ook altijd bent.’

Heb jij ook een mooi, inspirerend, heftig of ontroerend verhaal? Iets dat je met andere vrouwen wil delen? We zijn op zoek naar verhalen van vrouwen, voor vrouwen. Heb je iets waarover je geïnterviewd wilt worden? Mail je verhaal in het kort naar [email protected] We nemen dan contact met je op.

Reageer op artikel:
Marianka’s (40) zoontje liep weg: ‘Ineens hoorde ik de kinderen niet meer spelen’
Sluiten