Thea Tijssen
Thea Tijssen Gezondheid 26 mrt 2017
Leestijd: 6 minuten

Mark Tuitert: ‘Krantje, koffie, de kinderen die spelen. Dat is geluk’

Ex-topschaatser Mark Tuitert is trainer van Fitchannel.com; een online afslankprogramma met trainingen en voedingsadviezen waarmee je de nodige kilo’s kunt verliezen én fitter kunt worden. Naast trainer is Mark papa van Anna (5) en Tom (3). ‘Het leven is snoeihard, dus je moet je kinderen niet pamperen.’

Hoe is jouw leven veranderd nadat je in 2014 bent gestopt met schaatsen?
Mark: ‘Best veel. Voor een schaatser is het in de winter vrij stressvol. Je weet nooit waar je aan toe bent: of je je wel of niet gaat plaatsen voor een wedstrijd. Maar je hebt wel een duidelijk stramien van trainen, rusten, eten en slapen. Als je stopt met schaatsen, is het lastig om dat los te laten. Het grootste verschil is dat de stress van die wedstrijden er vanaf is. Ik was voorafgaand aan wedstrijden veel minder bereikbaar. Als ik thuis was, dan was ik er toch niet. Dan lag ik met m’n voeten op de bank, maar sloot me af voor m’n kinderen en vrouw.’


Sta je nu meer open voor ze?

‘Ja, absoluut. Hoewel ik inmiddels wel weer in een eigen gecreëerd stramien van trainingen zit. Ik werk hard: ik ben analyticus bij de NOS, ik geef bedrijfspresentaties over fitheid, gezondheid en wilskracht. En ik run, samen met mijn vrouw Helen, een bedrijf in inline skates: Cardiffskate. Doordat ik zoveel doe, merk ik dat het belangrijk is om te blijven trainen. Voor ik er erg in had, zat ik weer in een soort trainingsschema. Die topsportnatuur zit gewoon in mij. Ik dacht de afgelopen twee jaar dat ik dat moest kwijtraken om te kunnen functioneren in de maatschappij. Maar ik moet daarop inzetten in plaats van het wegdrukken. Veel gas geven, daar krijg ik energie van. Ik sta ‘s ochtends op en heb zoveel verschillende dingen te doen, heerlijk.’

Fitchannel.com

Eén van die dingen is trainingen opnemen voor Fitchannel.com. Wat houdt je platform precies in?
‘Het is een plan van acht weken waarin trainen en voeding een belangrijke rol spelen. Je schrijft je in als je gezonder en fitter wilt worden én wilt afvallen. Je kunt het makkelijk in je dagelijks leven verwerken. Je traint drie keer per week 25 minuten onder leiding van een trainer, bijvoorbeeld mij. Ik geef uitleg waarom je bepaalde oefeningen moet doen. Je sport op je eigen level: als je niet gewend bent om te bewegen, dan begin je op een lager niveau dan iemand die al vaker sport. Daarnaast geven wij je allerlei voedingsadviezen en recepten. Je moet na dit programma zoveel hebben geleerd dat je het vol wil blijven houden. Dat is het ideaalplaatje. Mensen moeten denken: het is goed te doen, het is leuk en het werkt.’

Waarom denk je dat Fitchannel.com beter werkt dan andere online afslankprogramma’s?
‘Omdat het geen dieet is dat je volgt. Een goede gezondheid begint met bewegen, trainen en goede voeding. Ik weet dat voor sommige mensen de drempel om een sportschool in te gaan nog hoog is. Wij krijgen die mensen zover dat ze tóch gaan sporten. Doordat het programma digitaal is en je gewoon thuis in de woonkamer kunt sporten. Ik was vanochtend bij een vrouw die al drie weken trainde met Fitchannel.com en zij is superenthousiast. Ze sportte zelfs op vakantie en was al vier kilo afgevallen. Als mensen het leuk vinden, houden ze het vol.’

LEES OOK: Sportschool? Nee joh: 8 x work-outs voor als je het huis niet wil verlaten

Al die workouts, al die niveaus: hoeveel van die video’s heb je wel niet moeten opnemen?
‘Heel veel! Ik ben ook mega-fit geworden, haha. Serieus, het is een uitgebreide productie. Op een dag nemen we zo’n zes tot zeven afleveringen op. Ik prop dus ongeveer de trainingen van twee weken in één dag. Ik kan je vertellen: dat is zelfs voor mij heel pittig. Ik train zelf al vier, vijf keer in de week, maar dit is andere koek.’

Druk leven vs gezin

Heb je in dat schema vol werk en trainingen ook een dag ingepland waarop je de zorg van de kinderen op je neemt?
‘Ik heb geen ‘papadag’ als je dat bedoelt. Het probleem met mij is dat ik niet van negen tot vijf werk en veel van wat ik doe, is ad hoc. Meestal ben ik niet de factor waarop gerekend kan worden als het gaat om thuis zijn. Gelukkig wonen we een paar honderd meter van mijn schoonouders, ook wel een beetje bewust. Want zo hebben we dus vaak een back up voor de kinderen, heel fijn. Meestal liggen de taken thuis iets meer bij Helen.’


LEES OOK: 25 dingen die vaders echt beter doen dan moeders

Wat voor vader ben jij?
‘Ik voed op vanuit mijn hart en vanuit wat ik denk dat goed is, maar ondertussen lees ik veel over opvoeding, omdat ik me daarin wil verdiepen. Wat is wetenschappelijk aangetoond, wat zeggen echt slimme mensen hierover? Helen en ik hangen het principe van uitdagen en ondersteunen aan. Als Anna aankomt met een rekentabelletje en ze wil sommen maken, dan leg ik het concept van een rekensom uit en vertel haar hoe ze trucjes kan toepassen. Maar ik ga niet voorrekenen hoe ze het moet doen. En ik ga steeds een stapje verder: kun je het ook met dubbele getallen? Verder is het leven natuurlijk snoeihard, dus ik geloof niet dat je je kinderen moet pamperen. Je moet ze in het diepe laten springen. Ik ben daar overigens veel meer van dan Helen. Zij is wat voorzichtiger.’

Relatie

Wat doe je om jullie relatie spannend te houden?
‘Spannend is het niet, maar ik heb geleerd om het weekend echt weekend te houden. Weekend was voor mij als topsporter een abstract begrip. Ik kende het wel van school, maar niet als schaatser. Nu vind ik het heerlijk om zaterdagochtend tijd voor elkaar te hebben en rust te pakken. Lekker met een krantje en kop koffie bij elkaar zitten, de kinderen die rondscharrelen in huis… Gelukkiger kun je me niet maken. De kinderen sporten nog niet, dus we genieten er extra van dat we niet ’s ochtends vroeg op het voetbalveld of langs de schaatsbaan hoeven te staan. We creëren rust, bespreken het leven. Dat we die momenten regelmatig samen hebben, vind ik belangrijker dan twee weken op vakantie te gaan.’


Wil jij ook wel trainen met Mark (of met een van de andere nieuwe trainers, zoals Carlos Lens)? Ga dan naar Fitchannel.com en meld je aan.

Ben jij iemand die wel wil trainen, maar die snel haar motivatie verliest? Met deze tips houd jij je discipline om te blijven trainen (in de sportschool of thuis) een stuk langer vast.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Mark Tuitert: ‘Krantje, koffie, de kinderen die spelen. Dat is geluk’
Sluiten