Redactie
Redactie Mind 23 mei 2016

(Masculiene) mannen hebben de hoogste pijngrens

Als mijn vriend heel hard z’n teen, arm of ander ledemaat stoot, is zijn eerste reactie om heel hard te lachen. Niet omdat het grappig is, maar omdat wetenschappelijk bewezen zou zijn dat je daardoor minder pijn voelt. Ik probeer het ook wel eens, maar voor mij helpt het geen zier.

Desondanks denk ik dat ik over het algemeen een hoge(re) pijngrens heb. Natuurlijk is dat voor een deel zeker stoerdoenerij, maar ik ondervond dat vroeger ook tijdens het sporten (waar anderen kermend ter aarde stortten, stond ik vrij snel weer op), de keer dat m’n schouder uit de kom teruggeduwd werd en tijdens de bevalling van mijn dochter. Ik gierde het niet uit van de pret, laat dat duidelijk zijn, maar om te zeggen dat ik verging van de pijn zou ook gelogen zijn.

De vraag of er daadwerkelijk verschil is in de pijngrens en –tolerantie tussen mannen en vrouwen houdt veel mensen bezig. Al was het maar omdat mannen op het gebied van kwaaltjes en pijn niet altijd de beste reputatie hebben, zeg maar.

Pijn als perceptie

De Correspondent legde de vraag voor aan Sónia Gomes da Costa Figueira Bernardes – een Portugese pijnprofessor en psycholoog die al tien jaar onderzoek doet naar de invloed van gender op pijn.

De onderzoekster houdt er allereerst een interessante benadering van pijn op na: volgens haar is pijn niet altijd te wijten aan een lichamelijke oorzaak, maar is het veelal een perceptie. ‘Het voelen van pijn kan een gevolg zijn van een fysieke verwonding, maar dat hoeft niet per se. Als je erg bang bent, kun je ook pijn op je borst voelen,’ legt de onderzoekster uit.

Pijnprikkels

‘Hoe je iets voelt, is niet altijd verbonden met binnenkomende prikkels, zoals een gloeiende wang volgt op een klap in het gezicht. Het verschilt per persoon en omgeving hoe die prikkels worden verwerkt en geïnterpreteerd. Daarom ervaren mensen pijn niet op dezelfde manier,’ zegt Bernardes.

‘Experimentele studies laten zien dat vrouwen een lagere pijntolerantie hebben dan mannen.’ Het staat er echt, ja. Blijkens onder andere de ijswatertest in een laboratorium, waaruit bleek dat vrouwen minder pijn verdragen dan mannen. Volgens Sónia spelen hormonen hier onmiskenbaar een rol bij. Zo weet men dat het mannelijke testosteronhormoon pijn onderdrukt, terwijl een pijnpunt als migraine weer verbonden is aan het vrouwelijke oestrogeenhormoon.

Sociale factoren

Naast biologische factoren is er ook nog het sociale aspect. Het moge duidelijk zijn dat het eerder ‘geaccepteerd’ wordt als een vrouw die zich met een hamer op haar vinger slaat (tip: niet doen) in huilen uitbarst, dan wanneer een ‘stoere’ vent dat doet. Er kleven nou eenmaal bepaalde verwachtingen – do’s en don’ts aan het man- en vrouwzijn. Vrouwen mogen (kunnen?) hun emoties meer uiten dan mannen, en pijn is daar één van.

Hoewel dat een tikkeltje achterhaald is, want de tijd dat mannen niet mochten huilen ligt al een tijdje achter ons, blijkens de vele mannen die in het openbaar een traantje wegpinken – van politici, sporters, artiesten tot muzikanten, wie niet eigenlijk?

Angst als voorspeller van pijn

De moraal van het verhaal: vrouwen hebben wel degelijk meer pijn dan mannen. Dat wordt bovendien versterkt door het gegeven dat vrouwen ook vaak meer angst voelen bij pijn. Denk aan de angst voor een prik of pijnlijke behandeling bij de tandarts: puur door de angstgevoelens die je vooraf ervaart en opbouwt, maakt dat de pijn vaak ‘groter’ is dan wanneer die angst kleiner, of er niet zou zijn. ‘Angst is een voorspeller van pijn’, aldus de Portugese pijnspecialist.

Kortom: mannen kunnen beter tegen pijn dan vrouwen, en masculiene mannen al helemaal. Want die zijn nergens bang voor. Mijn motto: eerst zien, dan geloven. Mee eens? Reageer hier!

Heb jij een grijze vent? 11 redenen waarom grijs haar juist heel sexy is bij mannen >

Reageer op artikel:
(Masculiene) mannen hebben de hoogste pijngrens
Sluiten