Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kinderen 13 nov 2018
Leestijd: 3 minuten

Dit is hét geheim om je kind niet materialistisch op te voeden

Als ouders probeer je een richting aan je kind te geven: wat moeten ze waarderen en hoe moeten ze zich gedragen? Onderzoeken rondom materialisme hebben ontdekt dat materialisme niet iets is waar je mee bent geboren. Het is aan ons als ouders om de focus op materiële goederen te verplaatsen naar wat écht van belang is.

Volgens een nieuwe studie, gepubliceerd in het Journal of Positive Psychology, is het geheim van het opvoeden van een kind dat niet materialistisch is, om vanaf het begin een gevoel van dankbaarheid bij te brengen.

Minimalistisch opvoeden

Voor dit onderzoek onderzocht een team van experts meer dan 900 kinderen tussen 11 en 17 jaar om een reeks experimenten uit te voeren.

In de eerste sessie voltooiden 870 deelnemers een online enquête die bestond uit vragen als ‘wanneer ik ouder ben en hoe meer geld ik heb, hoe blijer ik zal zijn’ en ‘het is gemakkelijk om dingen te bedenken om dankbaar te zijn’. Deelnemers werden gevraagd om elke uitspraak te lezen en te bepalen of ze het wel of niet eens waren met het sentiment.

Hierdoor konden de onderzoekers evalueren hoeveel waarde elke deelnemer hecht aan geld of materialistische goederen en konden ze peilen hoe dankbaar men is voor de mensen en bezittingen in hun leven. Uiteindelijk bleek: hoe meer dankbaarheid een kind tot uitdrukking kon brengen, hoe minder materialistisch ze bleken te zijn.

Dit zijn fouten die elke ouder wel eens maakt

Dankbaarheid

In een ander experiment vulden 61 deelnemers dezelfde vragenlijst in voordat ze in twee groepen werden verdeeld: de controlegroep werd gevraagd om een basisdagboek bij te houden om hun dagactiviteiten bij te houden, terwijl de interventiegroep werd aangemoedigd om elke dag te registeren voor wie en wat ze dankbaar waren.

Na twee weken werden ze voor een keuze gesteld: 10 dollar krijgen met de optie om alles te houden, of anoniem een deel van hun inkomsten te doneren aan een goed doel. De onderzoekers ontdekten dat deelnemers die dankbaarheid via een dagboek hadden geoefend meer genereus waren met hun dollars dan die in de controlegroep.

Die bevindingen tonen aan dat het mogelijk is om het materialisme onder jonge consumenten te verminderen met behulp van een eenvoudige strategie: het bevorderen van dankbaarheid voor de dingen en mensen in hun leven.

5 eenvoudige manieren om elke dag dankbaar te zijn

Dagboek bijhouden

In dit onderzoek bleek het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek effectief te zijn. Er zijn ook andere manieren om dankbaarheid te realiseren, als schrijven niet iets voor jouw kind is.

Psychiator Dr. Monisha Vasa zegt bijvoorbeeld dat een van de beste manieren om je kind over dankbaarheid te leren, is om willekeurige daden van vriendelijkheid voor hen te doen. Laat kinderen zien hoe vriendelijkheid voor anderen is op kleine en grote manieren. Kinderen zullen ons gedrag vaak nadoen en het merken dat vriendelijkheid zorgt voor meer verbinding en positieve ervaringen, waar we allemaal weer dankbaar voor kunnen zijn.

Verbale signalen van dankbaarheid zijn ook een makkelijke manier om waardering te verspreiden en aan te moedigen. Dank je kind wanneer hij behulpzaam is, of neem de tijd aan de eettafel om te bespreken waar je dankbaar voor bent die dag. Vergeet vooral niet dat je kind van jouw voorbeeld leert, dus dat het belangrijk is dat je niet alleen je kind aanmoedigt om dankbaarheid aan te leren, maar zelf ook een voorbeeld geeft.

10 signalen dat je te streng bent voor je kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme