Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kids 15 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

Mazelen: alles wat je erover moet weten

Vlekken op het lichaam, verkoudheid en hoge koorts: enkele tekenen die kunnen duiden op mazelen. Mazelen is één van de meest besmettelijke ziekten die er bestaan en het wordt veroorzaakt door het mazelenvirus.

Dit is alles wat je moet weten over mazelen:

Wat is mazelen?

Mazelen is een besmettelijke vlekjesziekte die mensen krijgen door een virus (het mazelenvirus). Het wordt overgedragen door besmette druppels vocht die mazelenpatiënten uitademen, niezen of hoesten. Mazelen is heel besmettelijk, veel besmettelijker dan bijvoorbeeld griep of bof.

Zo herken je mazelen

Mazelen begint meestal met wat verkoudheid, oogontsteking en hoge koorts. Enkele dagen later zullen er rode vlekken ontstaan op het gezicht en later ook op het lichaam. Het mazelenvirus kan er ook voor zorgen dat je een middenoorontsteking krijgt en diarree. In het ergste geval kan het ook nog zorgen voor een hersen- of longontsteking. In Nederland is de kans op overlijden bij patiënten met mazelen kleiner dan 1 op de 1000 gevallen, zegt het RIVM. Ernstige vormen van mazelen komen vooral voor bij kinderen onder de vijf jaar of bij volwassenen die niet zijn ingeënt.

Wat kun je doen bij mazelen?

De meeste kinderen in Nederland worden ingeënt tegen mazelen, daardoor komt de ziekte in Nederland niet heel veel voor. De BMR-inenting (tegen bof, mazelen en rodehond) is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma, deze inenting kan mazelen voorkomen. Kinderen in Nederland krijgen deze inenting twee keer: als ze 14 maanden en 9 jaar zijn.

Als je niet ingeënt bent, kun je alsnog de inenting krijgen. Als je contact hebt gehad met iemand die mazelen heeft moet je wel zorgen dat je de inenting binnen 3 dagen krijgt.

Verder kun je bij mazelen het volgende doen:
– Gebruik een zakdoek maar één keer en gooi het na gebruik weg
– Was regelmatig je handen met water en zeep
– Geef je kind als het koorts heeft extra drinken
– Laat je kind bij koorts dunne kleding dragen die losjes om het lichaam zitten om warmte kwijt te
kunnen
– Meld de besmetting op school of op het kinderdagverblijf, zodat ouders weten dat hun kind mogelijk
besmet is

Wanneer ben je genezen?

Een kind met mazelen geneest meestal na 7 tot 10 dagen, het gaat vanzelf over. Mocht je twijfelen of jij of je kleine mazelen heeft? Neem dan contact op met de huisarts.

Mag een kind met mazelen wel naar school of het kinderdagverblijf?

Als je kind zich goed voelt kan het wel gewoon naar school of naar het kinderdagverblijf, mazelen is namelijk al besmettelijk voordat iemand klachten krijgt. Niet naar school gaan en thuisblijven helpt niet om te voorkomen dat anderen ziek worden, dat helpt alleen als je kind in de besmettelijke periode ook al niet naar school ging (4 dagen voor het ontstaan van de vlekken).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Mazelen: alles wat je erover moet weten
Sluiten