Sterre Touw
Sterre Touw Kids 27 dec 2017

Medicinale marihuana hét wondermiddel voor autistische kinderen?

Vaak zijn ouders van (zwaar) autistische kinderen ten einde raad als het gaat om middelen vinden die het leven van hun kind kunnen vergemakkelijken. Nu lijkt voor ouders met een kind met autisme marihuana de oplossing te zijn. De kinderen zouden er rustig van worden en minder angstig. Een kijk op deze medisch ontwikkeling.

We hebben het hier over medicinale marihuana. In Nederland wordt het regelmatig voorgeschreven door artsen als medicijn om bepaalde soorten pijn en klachten te verminderen. Maar door onvoldoende wetenschappelijk bewijs wordt de medicinale drugs nog niet als echt geneesmiddel beschouwd. Toch zweren mensen erbij die het gebruiken en is het vaak hun enig redmiddel in een zeer pijnlijke reis in hun ziekte. Nu komen ouders met autistische kinderen in actie door positieve verhalen te vertellen. Om zo te laten zien dat medicinale marihuana een middel kan zijn om autisme te verlichten.

LEES OOK: Vader deelt een hartverscheurend bericht nadat zijn autistische zoon niet werd uitgenodigd op feestjes en gaat viraal

Uitzichtloos

Mensen met autisme hebben vaak te maken met verslechterde sociale, communicatie- of gedragsvaardigheden. In sommige gevallen gaat dat zelfs over agressie en zelfbeschadiging. Als ouder is het natuurlijk verschrikkelijk om je kind zo te zien lijden. Zo ook voor Marie Myung-Ok Lee. Toen haar zoon nog maar een peuter was begonnen de gewelddadige woedeaanvallen. Soms waren het er wel 300 per dag. Hij kon zich moeilijk uitdrukken en was constant boos. Ze probeerden alle voorgeschreven behandelingen en medicijnen uit, maar elke behandeling was tevergeefs. ‘Ik was wanhopig en het leek alsof er geen andere opties meer waren’, schreef Lee in de Washington Post.

Medicinale marihuana autistische kinderen

Uiteindelijk kwam ze terecht bij medicinale marihuana. In Amerika is de stap naar alternatieve medicijnen zoals marihuana veel groter dan in Nederland. De drugs staat daar als een van de zwaarste verboden drugssoorten geregistreerd. Het wordt in uitzonderlijke gevallen wel voorgeschreven door artsen. Lee besloot het te proberen en gaf haar zoon licht gedoseerde marihuana-koekjes en oliën. Wonder boven wonder gaf het resultaat. ‘De trotse blik op zijn gezicht terwijl hij op een prachtig fietspad langs het water in New York rijdt, is prachtig om te zien. Het doet me tegelijkertijd zo goed dat de tijden van pijn en zelfverwonding nu afgelopen zijn,’ schreef ze.

Hoe het werkt

Autisme is een stoornis in de hersenen. Het wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een onderbreking van het vermogen van het brein om duidelijk signalen uit te zenden. Marihuana zou dit kunnen versoepelen, omdat het die verstoring in het lichaam zou kunnen deblokkeren. Omdat er nog gebrek is aan goed wetenschappelijk onderzoek, is het geneesmiddel niet officieel geregistreerd in Nederland. Wel worden de bestaande onderzoeken serieus genomen en wordt er verder gewerkt aan het onderzoek naar medicinale marihuana.

LEES OOK: Slimme kinderen grijpen vaker naar drank en drugs

Reageer op artikel:
Medicinale marihuana hét wondermiddel voor autistische kinderen?
Sluiten