Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Kinderen 12 okt 2019
Leestijd: 3 minuten

Medische problemen waar je kindje mee te maken kan krijgen na een vroeggeboorte

Het is algemeen bekend dat een zwangerschap gemiddeld 40 weken beslaat. Soms zijn kindjes wat later, soms wat vroeger. Maar zodra een baby voor 32 weken zwangerschap wordt geboren, bestaat er een kans dat hij of zij te maken krijgt met verschillende medische problemen.

Wat zijn deze medische problemen precies? En hoe groot is de kans daar op als jouw baby te vroeg wordt geboren? Wij zochten het uit.

Een premature geboorte

40 weken is de gemiddelde duur van een zwangerschap. Maar baby’s worden ook regelmatig voor deze tijd geboren. Vanaf 37 weken is er sprake van een normale zwangerschapsduur. Tussen de 32 en 37 weken spreken we van een vroeggeboorte. Tussen 32 en 22 weken is er sprake van extreme prematuriteit of vroeggeboorte.

De geboorte van een prematuur kindje is ontzettend heftig. De overlevingskansen voor de baby zijn minder groot, en hij of zij loopt het risico om later bepaalde achterstanden op te lopen. Ook voor de ouders kan een premature geboorte zeer heftig zijn.

Als een baby met 26 weken wordt geboren, is de overlevingskans ongeveer 70%. Bij meer dan 27 weken loopt dit percentage op naar 90, en op 33 weken is dit 95%. Door de toegenomen medische technologie en wetenschap hebben extreem vroeg geboren baby’s dus goede overlevingskansen. Dit sluit echter complicaties in de ontwikkeling van deze baby’s niet uit.

De medische risico’s van een vroeggeboorte

Extreem vroeg geboren baby’s kunnen een premature geboorte steeds vaker overleven, maar houden hier toch geregeld complicaties aan over. Deze verdelen we onder in uiterlijke kenmerken, lichamelijke complicaties en ontwikkelingsachterstand.

Uiterlijke kenmerken

  • Een groot hoofd. Veel prematuren hebben een groter hoofd dan normaal. Dit kan komen door een grotere hoeveelheid vocht in de hersenen.
  • Een rozige, glazige of behaarde huid
  • Bij meisjes worden de binnenste schaamlippen nog niet bedekt door de buitenste. Bij jongens zijn de testikels nog niet ingedaald.

Deze uiterlijke kenmerken trekken bijna altijd helemaal weg naarmate een baby ouder wordt.

Lichamelijke complicaties

De reden dat het sterftecijfer onder baby’s bij prematuren veel hoger ligt dan bij voldragen baby’s, is omdat de organen nog niet volledig zijn ontwikkeld. Dit kan zorgen voor ernstige complicaties.

  • Onrijpe organen. Dit zijn vaak de longen, het maag-darmstelsel of een ongerijpt zenuwstelsel.
  • Infectiegevaar. Het afweersysteem van prematuren is nog niet zodanig ontwikkeld, waardoor de kans van besmetting hoger is dan bij voldragen baby’s.
  • Bloedarmoede. Dit komt voor omdat de darmen nog niet genoeg ijzer op kunnen nemen. Dit kan met meerdere bloedtransfusies tegengegaan worden.
  • Ontregelde lichaamstemperatuur. Prematuren zijn nog niet in staat om hun temperatuur zelf te regelen. Daarom is een couveuse noodzakelijk
  • Geelzucht. In ernstige gevallen kan dit leiden tot permanente hersenschade.

Ontwikkelingsachterstand

Prematuren hebben naast lichamelijke gezondheidsrisico’s ook kans op ontwikkelingsachterstand. Hiervoor geldt vaak: hoe eerder de baby geboren is, hoe groter de kans op een achterstand is.

  • Spraak- en taalachterstand
  • Achterstand in het leggen van sociale contacten
  • Lichamelijke coördinatieproblemen. Denk hierbij een gehoor of visuele problemen
  • Leerproblemen, zoals schrijf- en taalachterstand, maar ook motorische achterstand
  • Geheugenproblematiek. Ongeveer 25% van de prematuren heeft een lager IQ dan gemiddeld

Prematuren die rond 25 weken worden geboren lopen het grootste risico op blijvende lichamelijke en ontwikkelingsproblemen. Vanaf 28 weken neemt dit risico meer af. Ongeveer 30% krijgt dan te maken met een achterstand in welke vorm dan ook. Pas als een baby met 34 weken wordt geboren, is er bijna geen verschil meer te zien tussen hen en voldragen baby’s op lichamelijk, cognitief en motorisch vlak.

Bron: Gezondheidsplein.nl

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme