Gina Koninkx
Gina Koninkx Mind 9 jun 2019

4 prettige manieren om je je kids kennis te laten maken met meditatie

We weten zelf hoe ontzettend fijn meditatie kan zijn. Je houdt je lichaam er letterlijk en figuurlijk mee in balans en dat is extra fijn in stressvolle periodes. Ook voor kinderen kan meditatie enorm goed uitpakken maar daar zitten ze niet altijd op te wachten. Wat kun je als ouder doen om ze een fijne ervaring te geven?

Steeds meer ouders (en soms ook onderwijsinstellingen) kiezen ervoor om kinderen te laten mediteren. Als je ze net zo enthousiast wil krijgen als jij pas dan deze tips toe zodat ze op een prettige manier kennis maken met meditatie.

Doe zelf ook aan meditatie

Dit klinkt vrij logisch want als je je kids wil laten mediteren komt dat waarschijnlijk voort uit je eigen positieve ervaringen met meditatie. Dat hoeft niet per se het geval te zijn (als het bijvoorbeeld op aanraden van de huisarts of psycholoog is) en dan is het goed om zelf ook mee te doen met je zoon of dochter.

Als je zelf al mediteert ziet jouw kind dat natuurlijk en is het veel normaler voor hen om het ook te doen. Kinderen leren van hun voorbeeld (jij) en jouw invloed op hen is groot. Je geeft ze jouw visie en normen en waarden mee. Als jij meditatie normaliseert en meeneemt in de opvoeding is het veel waarschijnlijker dat jouw kind het ook prettig vindt of leert te mediteren.

Begin met mindfulness en ademoefeningen

Mindfulness en ademoefeningen doen zijn een goede manier om uiteindelijk de stap te maken naar meditatie. Oefen bijvoorbeeld mindfulness met hun zintuigen en vraag per zintuig wat ze horen, voelen, zien, ruiken of proeven.

Ademoefeningen kun je ook makkelijk doen met je kinderen en dat zijn goede manieren om laagdrempelig kennis te maken met meditatie omdat het voor kinderen toegankelijk is.

Doe oefeningen die geschikt zijn voor kinderen

Je kan niet verwachten dat kids dezelfde meditatie oefeningen doen als jij. Zoek gericht naar oefeningen met een korte duur zodat het goed vol te houden is voor jou kind. Kleine kinderen hebben over het algemeen een korte spanningsboog en vinden het moeilijk met hun ogen dicht te zitten.

Dat is helemaal niet erg, maak het behapbaar voor ze. Als ze hun ogen liever openhouden is dat helemaal prima.

Leg geen druk op ze

Probeer je kinderen niet te forceren om te mediteren want het moet een fijne ervaring voor ze zijn. Laat ze zelf bepalen of ze wel of niet willen oefenen. Het is niet erg als ze dat niet dagelijks willen doen, ze kunnen dat zelf namelijk goed aangeven.

Het kan ook zo zijn dat ze het echt niet prettig vinden, leg je daar bij neer. Je kunt je altijd laten coachen door iemand die gespecialiseerd is in meditatie voor kinderen als je dat fijn vindt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
4 prettige manieren om je je kids kennis te laten maken met meditatie
Sluiten