Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Mind 25 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Mediteren in plaats van nablijven? Mindfulness blijkt beter te werken dan straf

Was je vroeger stout in de klas? Dan moest je in de hoek staan, zinnetjes overschrijven of nablijven. Anno 2019 is er niet veel verandering in straffen op school. Tenminste… Op sommige scholen mediteren leerlingen als straf!

Uit de praktijk blijkt dat meditatie dé truc is om stress onder Amerikaanse scholieren te reduceren. Steeds meer scholen in de Verenigde Staten voegen mindfulness toe aan het dagelijkse takenpakket van leerlingen.

Angst en spanning

Kinderen in Amerika ervaren steeds meer stress en druk door de strenge eisen die het schoolsysteem stelt. Ook de sociale druk vanuit leeftijdsgenootjes zorgen voor flink wat onrust.

Daar komt ook nog ‘s bij dat de schietpartijen in Amerika steeds meer effect hebben op leerlingen. Door de agressiviteit op straat beveiligen scholen zich steeds beter.

Zodanig, dat de leerlingen soms moeten participeren aan rampoefeningen. Juist omdat er zoveel aandacht wordt besteed aan dit maatschappelijke probleem, hebben leerlingen vaak last van angst en spanning. Om deze negatieve gevoelens te verminderen voegen steeds meer scholen meditatie toe aan het lespakket.

5 lessen die kinderen ons leren over ontspannen

Strafvervanger

Sommige scholen zetten meditatie in in plaats van straf. In plaats van nablijven krijgen kinderen de kans om helemaal tot zichzelf te komen. De resultaten zijn veel belovend. Zo heeft een school na het invoeren van meditatie het resultaat bereikt van maar liefst 79% minder schorsingen.

Ook de directeur van Burton High – een school die bekend stond om de gewelddadige en problematische kinderen – is om. Nadat hij de schooldagen met een half uur verlengde om te mediteren, telt de school 75% minder schorsingen dan voorheen. Al met al heeft de school dankzij meditatie een veel betere reputatie.

Gunstige resultaten

Deze topresultaten zorgen ervoor dat steeds meer scholen in de VS zich aansluiten bij het mindfulness programma. Des te meer meer scholen het succes van meditatie ervaren ten opzichte van de gebruikelijke strafmethodes (zoals nablijven of zinnetjes overschrijven), des te meer scholen meditatie zullen implementeren in hun lespakket. Wie weet neemt het onderwijs in Nederland deze trend wel over.

Wist je trouwens dat deze 7 methodes om straf te geven helemaal niet werken bij kinderen? 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Nieuwetijdskind

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Mediteren in plaats van nablijven? Mindfulness blijkt beter te werken dan straf
Sluiten